Tilen Konte, raziskovalec v kuhinji

Raziskovalec po poklicu, raziskovalec v kuhinji, Tilen Konte se pri tehnikah in sestavinah v svoji kuhinji ne omejuje. Treba je biti le zmeren, poudarja 25-letni molekularni biolog, ki je tik pred začetkom doktorskega študija.

Objavljeno
11. september 2009 18.12
Tilnov jedilnik
Tilnov jedilnik
Jesen v Kanadi


Sestavine:

  • telečji ali drugačen vam najljubši zrezek
  • sladka rdeča paprika
  • nekaj krompirjev
  • nekaj rezin vložene rdeče pese
  • dve žlici sladke ali kisle smetane
  • dve žlički naribanega hrena
  • sveži timijan
  • oljčno olje
  • sol, poper in sladkor


Priprava:

1. Iz krompirja in paprike pripravimo oranžni pire, tako da na koščke narezan krompir skuhamo v hladni osoljeni vodi, ga dobro odcedimo in pretlačimo. Papriko narežemo na majhne koščke, posolimo in na oljčnem olju v pokriti kozici na nizki temperaturi dušimo do mehkega. Zmiksamo jo in skupaj s ščepcem svežega timijana zmešamo s krompirjem. Za čudovito barvo in okus pireja bo dovolj pol paprike, zdušimo pa kar celo ali še več, saj jo bomo naslednji dan uporabili za kari.
2. Za rožnato omako z mešalnikom zmešamo vloženo rdečo peso, drobno nariban hren in smetano. Sladkamo ali dosolimo po potrebi. Lahko uporabimo tudi kupljeno hrenovo omako.
3. Priloga in omaka sta pripravljeni, zdaj pa se lotimo mesa in izpolnimo paleto jesenskih barv na krožniku. Sam si najraje privoščim za prst debelo rezino pljučnega fileja mlade govedi, ki ga malo naoljim in na visoki temperaturi rahlo opečem na obeh straneh ter nežno solim in popram, ko je že pečen.


Veseli šejk


Sestavine:

  • banana
  • par jagod
  • pol kozarca mleka ali vode
  • žlička medu


Priprava:
1. V mešalnik damo na manjše koščke narezano sadje, tekočino in med ter mešanico zmiksamo.


Opomba:

Banana je za tak napitek dobra osnova, družbo pa ji lahko delajo tudi borovnice, brusnice, melona in drugi sadeži ter ščepec vaniljevega sladkorja ali čokolade. Pri občutljivemu želodcu mleko zamenjamo z vodo.


Iz priloge Odprta kuhinja!