Torek z gurmanskim afrodiziakom

Je že res, da bomo za današnje slastno kosilo porabili malo več časa. A se bo splačalo, saj čili velja za enega učinkovitejših afrodiziakov, poleg tega pa za posladek pridejo še čokoladne rezine. Dober tek!

Objavljeno
01. junij 2009 15.22
Ameriški jedilnik
Ameriški jedilnik
ČILI

Sestavine:


  • 900 dag mlete govedine
  • 2 veliki rjavi ali beli čebuli, narezani na velike kose
  • 3 ali 4 sesekljani veliki stroki česna
  • 4 pločevinke rdečega fižola (po 240 g)
  • 2 pločevinki paradižnikovih pelatov (po 480 g)
  • 2-3 žlice čilija v prahu
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 lovorov list

Za posip:
nariban sir cheddar
drobno nasekljana rdeča čebula
pekoča omaka za tiste, ki imajo radi bolj začinjene jedi


1 Fižol splaknemo in odcedimo.
2 Meso popražimo v velikem loncu.
3 Ko je meso že skoraj rjavo, dodamo grobo narezano čebulo in sesekljan česen ter nekaj časa dušimo skupaj z mesom. Če je meso zelo pusto, dodamo malo oljčnega olja.
4 Iz posode odstranimo čim več maščobe.
5 Dodamo druge sestavine. Lahko dodamo samo dve žlici čilija in kuhamo jed približno pol ure. Pokusimo in po želji še dodamo čili. Počasi kuhamo uro do uro in pol.
6 Odstranimo lovorov list, nalijemo v skodelice, posujemo s sirom cheddar in čebulo. Postrežemo s koruznim kruhom in zeleno solato.


KORUZNI KRUH

Sestavine:

  • ½ skodelice masla
  • 2 skodelici belega ali rumenega koruznega zdroba
  • 1 skodelica bele moke
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 2 skodelici kislega mleka
  • 1 skodelica koruze iz pločevinke
  • Po želji: 1 skodelica zdrobljenega sira cheddar

1 Maslo približno pet minut mehčamo v posodi, veliki približno 33 x 23 centimetrov, v pečici pri 220 °C.
2 Druge sestavine z žlico zmešamo v veliki skledi.
3 Prilijemo staljeno maslo in dobro premešamo. Dobljeno zmes zlijemo nazaj v vročo posodo.
4 Pečemo približno pol ure pri 220 °C, da dobi zlato rumeno bravo.V posodi razrežemo na kocke. Postrežemo z maslom ali medom.


Zelena solata

Umito zeleno solato ponudimo s poljubnim prelivom.


BAR BAR BROWNIJI

Sestavine:

  • 2 čokoladni paličici mars
  • 2 čokoladni paličici snickers
  • 250 dag nesoljenega masla
  • 200 dag grenke čokolade
  • 2 skodelici sladkorja
  • 4 jajca (sobne temperature)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (ali vaniljevega sladkorja)
  • 1 skodelica moke
  • ¼ čajne žličke soli

1 Z ostrim nožem narežemo čokoladne paličice na rezine najprej vzdolžno in potem še prečno, da dobimo pribl. dvanajst kosov; uporabili jih bomo pozneje.
2 Pečico segrejemo na 175 °C. Z maslom namažemo približno 20 x 33 centimetrov velik pekač, dno obložimo s pekipapirjem, nato z maslom namažemo še papir.
3 V veliki kozici nad srednjim ognjem skupaj mešamo maslo in čokolado, dokler ni masa popolnoma staljena in gladka.
4 Odstavimo z ognja in vmešamo sladkor z leseno žlico. Dodamo jajca; eno po eno mešamo tako dolgo, da je masa popolnoma enotna in svetleča.
5 Dodamo vaniljo, moko in sol ter dobro zmešamo. Primešamo koščke marsa in snickersa in jih pokrijemo s čokoladno zmesjo.
6 Zmes vlijemo v pripravljeno posodo. Pečemo od 30 do 35 minut. Ko je pečeno, pol ure hladimo v posodi, potem brownije stresemo na papirnato brisačo. Pustimo, da se ohladi; odstranimo pekipapir. Z ostrim nožem razrežemo na majhne koščke.

Opomba: Tako narejeni browniji so zelo bogati in vlažni. Ko so narezani, jih lahko pustimo nekaj časa nepokrite, da se malo osušijo.