Torkov jedilnik: gratinirana kaša

Na preprosto življenje naših prednikov nas bodo spomnili prosena kaša, ješprenj, sladice iz jabolk in bolj grobo zamesen kmečki kruh.

Objavljeno
31. oktober 2011 20.02
Posodobljeno
01. november 2011 11.00
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja

Piščančji zrezki s papriko

Sestavine

4 fileji iz piščančjih prsi

timijan (najbolje svež)

4 raznobarvne paprike

olje

sol

Priprava

Zrezke po obeh straneh na hitro popečemo na olju, jih solimo in nazadnje začinimo s sesekljanim svežim timijanom, če ga nimamo, pa nadrobimo suhega. V drugi ponvi prepražimo na kocke narezano papriko, toliko, da se zmehča.
Solimo in dodamo zrezkom za okus in okras.

Gratinirana kaša

Sestavine

200 g kuhane prosene kaše

250 g domače skute

150 ml kisle smetane

200 g naribanega sira

sol

maslo

1 rdeča paprika za okras

Priprava

Kuhani kaši dodamo smetano, skuto in tri četrtine naribanega sira ter dobro premešamo. Po potrebi še dosolimo. Mešanico naložimo v lončeno posodo, namazano z maslom. Potresemo jo s preostalim sirom in okrasimo z rezinami paprike, tako da jih zložimo v obliki rožice. Pri 200 ° C pečemo 30 do 45 minut, da se na vrhu naredi zlato rumena skorjica. Postrežemo v posodi, da si gostje kašo sami jemljejo z leseno žlico.

Kostanjeva torta

Sestavine

testo

200 g jedilne čokolade

skodelica močne črne kave, žlica ruma

300 g kostanjevega pireja

10 jajc, 150 g sladkorja v prahu

nadev

1 dcl mleka, 100 g masla

100 g kostanjevega pireja

100 g jedilne čokolade

80 g sladkorja v prahu

Priprava

V topli kavi raztopimo čokolado in dodamo kostanjev pire. Penasto umešamo 8 rumenjakov, 2 celi jajci in sladkor v prahu. Dodamo čokolado s kavo in pirejem ter prilijemo rum. Premešamo, nato pazljivo dodamo trd sneg iz 8 beljakov. Zmes naložimo v tortni model, ki smo ga obložili s papirjem za peko, namazali z maslom in potresli z drobtinami. V pečici, segreti na 150 ° C, 
pečemo približno eno uro. Za nadev raztopimo čokolado, dodamo mleko in kostanjev pire. V drugi posodi penasto umešamo maslo in sladkor. Nato oboje sestavine zmešamo. Pečeno testo enkrat ali dvakrat prerežemo in namažemo z nadevom. Torto okrasimo z raztopljeno čokolado.