Torkov jedilnik: lazanja, kraljevska solata in sorbet

Poleti in jeseni, ko so vrtovi polni, lažje uresničujemo idejo Zelenega ponedeljka, pobude za jedilnik brez mesa vsaj enkrat na teden.

Objavljeno
06. september 2011 08.54
Posodobljeno
06. september 2011 12.00
Katja Mrzel, Odprta kuhinja
Katja Mrzel, Odprta kuhinja
Zelenjavna lazanja

Sestavine

1 por

2 bučki

šop mlade blitve ali špinače

glavica brokolija

strok česna

žlica oljčnega olja

sol in sveže zmlet poper

2 žlici nasekljanega peteršilja

kos mocarele

maslo za pekač

250 g suhega testa za lazanjo

bešamel

40 g masla

20 g mehke moke (pirine ali pšenične)

½ l mleka

sol

poper

muškatni orešček

½ žlice kvasnega posipa v kosmičih ali parmezana

 

Priprava

Por narežemo na kolobarčke, bučki na palčke, blitvo ali špinačo na široke rezance, brokoli na cvetke.

Vso zelenjavo stresemo na vroče olje in mešamo, da rahlo oveni, tekočina ne sme povreti.

Solimo, popramo, dodamo nasekljan česen in peteršilj.

V kozici na raztopljenem maslu spenimo moko, prilivamo vrelo mleko in mešamo z metlico.

Kuhamo, da se bešamel zgosti, vendar ostane tekoč. Dodamo preostale sestavine.

Dno pekača, namaščenega z maslom, obložimo s suhim testom, nanj zlijemo pol zelenjavne omake, jo prekrijemo z drugo plastjo testa, to potresemo s polovico mocarele, narezane na kocke, in prelijemo s pol bešamela. nato spet prekrijemo s testom.

Sledi še ena zelenjavna plast in vrhnja plast testa, ki jo potresemo s preostalo polovico mocarele in prelijemo z bešamelom.

Postavimo v pečico, segreto na 170 ° C, in pečemo približno 25 minut.

 

Kraljevska solata

Sestavine za 2 osebi

20 češnjevih paradižnikov

sol, bazilika

strok česna

peperončino

kumarica

pest motovilca

ščep rukole

2 žlici pinjol

oljčno olje

 

Priprava

Paradižniku odstranimo semena in sok, ga drobno narežemo, posolimo, dodamo na četrtine razrezan česen, peperončino in natrgano baziliko. Lahko ga pripravimo vnaprej, da bo bolj aromatičen.

Kumarico olupimo (ekološke ni treba) in z lupilcem za krompir narežemo na široke rezance.

Na krožnik naložimo motovilec, nanj navijemo kupček kumaričnih rezancev, jih obložimo s paradižnikom, potresemo z rukolo, ki jo po potrebi narežemo, in pinjolami ter pokapljamo z oljčnim oljem.

Namesto pinjol lahko uporabimo na oblance narezan parmezan.

 

Limonov sorbet z malinami

Sestavine

500 g malin

50-100 ml limonovega soka

200 g sladkorja, 200 ml vode

1 dcl limonovega likerja, 1 beljak

¼ limone in sladkor za okras

 

Priprava

Maline in sveže stisnjen limonov sok v mešalniku zmešamo do gladkega, nato kašo precedimo skozi gazo.

Sladkor in vodo zavremo in pustimo vreti 5 minut. Ohladimo. Dve žlici sladkornega sirupa shranimo, preostalemu dodamo sadni sok in alkohol. Za dve uri postavimo v zamrzovalnik, da se prične trditi.

Stepemo trd sneg iz beljaka in mu postopoma primešamo rahlo segret prihranjen sladkorni sirup, da postane gladek in sijoč. Nežno ga vmešamo v sorbet, čez noč pustimo v zamrzovalniku.

Rob kozarca podrgnemo s kosom limone in pomočimo v sladkor. Preden sorbet postrežemo, ga v mešalniku na hitro premešamo, da dobimo kremasto gosto zmes. Nalijemo v pripravljene kozarce in takoj popijemo.