Sestavine
1 por
2 bučki
šop mlade blitve ali špinače
glavica brokolija
strok česna
žlica oljčnega olja
sol in sveže zmlet poper
2 žlici nasekljanega peteršilja
kos mocarele
maslo za pekač
250 g suhega testa za lazanjo
bešamel
40 g masla
20 g mehke moke (pirine ali pšenične)
½ l mleka
sol
poper
muškatni orešček
½ žlice kvasnega posipa v kosmičih ali parmezana
Priprava
Por narežemo na kolobarčke, bučki na palčke, blitvo ali špinačo na široke rezance, brokoli na cvetke.
Vso zelenjavo stresemo na vroče olje in mešamo, da rahlo oveni, tekočina ne sme povreti.
Solimo, popramo, dodamo nasekljan česen in peteršilj.
V kozici na raztopljenem maslu spenimo moko, prilivamo vrelo mleko in mešamo z metlico.
Kuhamo, da se bešamel zgosti, vendar ostane tekoč. Dodamo preostale sestavine.
Dno pekača, namaščenega z maslom, obložimo s suhim testom, nanj zlijemo pol zelenjavne omake, jo prekrijemo z drugo plastjo testa, to potresemo s polovico mocarele, narezane na kocke, in prelijemo s pol bešamela. nato spet prekrijemo s testom.
Sledi še ena zelenjavna plast in vrhnja plast testa, ki jo potresemo s preostalo polovico mocarele in prelijemo z bešamelom.
Postavimo v pečico, segreto na 170 ° C, in pečemo približno 25 minut.
Kraljevska solata
Sestavine za 2 osebi
20 češnjevih paradižnikov
sol, bazilika
strok česna
peperončino
kumarica
pest motovilca
ščep rukole
2 žlici pinjol
oljčno olje
Priprava
Paradižniku odstranimo semena in sok, ga drobno narežemo, posolimo, dodamo na četrtine razrezan česen, peperončino in natrgano baziliko. Lahko ga pripravimo vnaprej, da bo bolj aromatičen.
Kumarico olupimo (ekološke ni treba) in z lupilcem za krompir narežemo na široke rezance.
Na krožnik naložimo motovilec, nanj navijemo kupček kumaričnih rezancev, jih obložimo s paradižnikom, potresemo z rukolo, ki jo po potrebi narežemo, in pinjolami ter pokapljamo z oljčnim oljem.
Namesto pinjol lahko uporabimo na oblance narezan parmezan.
Limonov sorbet z malinami
Sestavine
500 g malin
50-100 ml limonovega soka
200 g sladkorja, 200 ml vode
1 dcl limonovega likerja, 1 beljak
¼ limone in sladkor za okras
Priprava
Maline in sveže stisnjen limonov sok v mešalniku zmešamo do gladkega, nato kašo precedimo skozi gazo.
Sladkor in vodo zavremo in pustimo vreti 5 minut. Ohladimo. Dve žlici sladkornega sirupa shranimo, preostalemu dodamo sadni sok in alkohol. Za dve uri postavimo v zamrzovalnik, da se prične trditi.
Stepemo trd sneg iz beljaka in mu postopoma primešamo rahlo segret prihranjen sladkorni sirup, da postane gladek in sijoč. Nežno ga vmešamo v sorbet, čez noč pustimo v zamrzovalniku.
Rob kozarca podrgnemo s kosom limone in pomočimo v sladkor. Preden sorbet postrežemo, ga v mešalniku na hitro premešamo, da dobimo kremasto gosto zmes. Nalijemo v pripravljene kozarce in takoj popijemo.