500 g moke, 7 g suhega kvasa
3 žlice sladkorja
1,5 do 2 dl mlačne vode
žlička soli, 4 žlice oljčnega olja
350 g rdečega grozdja, najbolje brez pešk
100 g orehov, grobo nasekljanih
Priprava
Moko dajte v skledo in na sredini naredite jamico. Vanjo stresite kvas, ga potresite s sladkorjem in jamico napolnite z vodo. Po 10 minutah dodajte oljčno olje in sol ter začnite gnesti. Postopoma prilivajte še vode, dokler ne nastane mehko, a ne lepljivo testo. Če se lepi, dodajte še malo moke. V skledi, pokriti s prtičem, naj na toplem vzhaja kako uro.
Pečico segrejte na 180 stopinj, pekač obložite s peki papirjem.
Vzhajano testo še enkrat pregnetite in na pekaču oblikujte v ploščat pravokotnik. Premažite ga z 2 žlicama oljčnega olja.
Grozdje in orehe razporedite po površini in vtisnite v testo. Pecite 25 do 30 minut, da fokača postane zlatorjava.