Torkov namig za kosilo: Bakalca iz zajčjega mesa

Iz knjige Okusiti Slovenijo; priprava 15 minut, čas kuhanja 40 minut

Objavljeno
19. september 2013 16.39
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
cel zajček (približno 1,5 kg)
malo maščobe
po 3 čebule in korenčki
strok česna, lovorov list, timijan
10 poprovih zrn, 10 klinčkov
nekaj žlic kisa ali kozarec belega vina, 2 žlici bele moke
sol, po želji šetraj

Priprava:
1. Čebulo in korenček narežemo, stresemo v lonec, dodamo maščobo.
2. Potem na deski razkosamo meso. Izkostimo ga čim več ter ga narežemo na majhne kose. Pristavimo čebulo in jo med mešanjem svetlo prepražimo. Dodamo še meso s kostmi vred, kratko prepražimo.
3. Prilijemo vodo do polovice, dodamo vse začimbe in 2 žlici kisa ali vina. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le počasi vre, in pokrito kuhamo 20 minut.
4. Zatem iz lonca postopno jem‧ljemo kose s kostmi in meso povsem izkostimo. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v omako. (Če tega ne utegnemo, se mesa lotimo pri mizi kar z rokami.)
5. Zdaj omako potresemo z moko, zalijemo s kisom ali vinom po okusu in prevremo. Bakalco ponudimo z žlikrofi in solato.
Koristen nasvet:
Meso razkosamo dan prej in shranimo v hladilniku. Naslednji dan ga kuhamo v omaki 30 minut.