1 čebula
1 žlička masla
1 strok česna
pest listov bazilike
sol, poper
4–5 zelenih bučk
voda ali jušna osnova
1–2 žlici kisle smetane
50 g parmezana ali podoben trdi sir
2 rezini kruha
Priprava:
Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v lonec. Grobo narežemo bučke in jih prihranimo.
V lonec damo maslo in na njem čebulo svetlo prepražimo.
Dodamo še bučke, rahlo solimo, popramo in pražimo minuto ali dve, da se nekoliko zmehčajo in okus okrepi.
Prilijemo vodo ali juho, zavremo in odprto kuhamo največ 10 minut. Zadnjo minuto juho še začinimo z baziliko.
Medtem kruh narežemo na kocke in v ponvi na šibkem ognju previdno popečemo ter stresemo v servirno posodico.
Polovico juhe pretlačimo, vrnemo v lonec, dodamo smetano in sveže nariban parmezan in premešamo. Nekoliko ohladimo in ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.
Po juhi ponudimo v pečici pečene kose piščanca in široke rezance s solato.