Sestavine:
100 g zelene leče
1 rdeča paprika
1/2 pločevinke vloženega paradižnika ali 3 žlice paradižnikove mezge
1 manjša rumena buča ali poljuben kos zimske buče
1 čebula, 1/4 gomolja zelene
100 g praženih sojinih kosmičev
žlička masla
zelenjavna jušna osnova
šetraj, lovor, sol, poper
Priprava:
1. Čebulo in papriko očistimo, drobno narežemo in stresemo v lonec. Dodamo maslo in vse skupaj nad šibkim ognjem svetlo prepražimo.
2. Dodamo zeleno lečo in paradižnik, prilijemo vodo ali jušno osnovo. Rahlo solimo, popramo, začinimo z lovorjem, šetrajem in pokrito kuhamo 30 minut, da se leča že skoraj zmehča.
3. Medtem očistimo bučo in zeleno, oboje drobno narežemo na kocke in stresemo v lonec. Pokrito kuhamo naprej še približno 10 minut.
4. Nazadnje v enolončnico dodamo pražene sojine kosmiče, po potrebi juho dodatno začinimo in ponudimo.
Opomba: Praženi sojini kosmiči ne potrebujejo kuhanja.
Različica: Namesto masla uporabimo kocke pancete ali slanine.