Torkov namig za kosilo: Matevž in kisla repa

Matevž, po domače krompirjev mož; priprava 5 minut, čas kuhanja 20–25 minut

Objavljeno
02. december 2013 11.48
ODPRTA KUHINJA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

večja pločevinka fižola

4–5 krompirjev

sol

500 g kisle repe

2 lovorova lista

 

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na kose in v slani vodi skuhamo do mehkega, približno 15 minut.

Medtem v drugem loncu pristavimo kislo repo, ji dodamo zajemalko vode, lovor in pokrito kuhamo. Repa naj ves čas malenkost vre.

Ko je krompir kuhan, odlijemo skoraj vso vodo, a jo prihranimo. H krompirju stresemo vložen fižol, kuhamo še 5 minut, da se fižol ogreje, nato oboje pretlačimo do gladkega. Po potrebi prilivamo prihranjeno krompirjevko, da dobimo primerno gost pire.

Matevž ponudimo s kuhano kislo repo in hrustljavo pečenico. Za poobedek si skuhajmo kompot iz suhih jabolk in hrušk.

 

Opomba: Namesto fižola iz pločevinke vzamemo kuhan fižol, ki smo ga namočili čez noč. Razmerje med krompirjem in fižolom določimo sami.

 

Koristen nasvet:

Kar matevža ostane, ga shranimo v hladilnik. Z njim prehransko obogatimo marsikatero juho ali enolončnico s koristnimi rastlinskimi beljakovinami in vlakninami.