večja pločevinka fižola
4–5 krompirjev
sol
500 g kisle repe
2 lovorova lista
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na kose in v slani vodi skuhamo do mehkega, približno 15 minut.
Medtem v drugem loncu pristavimo kislo repo, ji dodamo zajemalko vode, lovor in pokrito kuhamo. Repa naj ves čas malenkost vre.
Ko je krompir kuhan, odlijemo skoraj vso vodo, a jo prihranimo. H krompirju stresemo vložen fižol, kuhamo še 5 minut, da se fižol ogreje, nato oboje pretlačimo do gladkega. Po potrebi prilivamo prihranjeno krompirjevko, da dobimo primerno gost pire.
Matevž ponudimo s kuhano kislo repo in hrustljavo pečenico. Za poobedek si skuhajmo kompot iz suhih jabolk in hrušk.
Opomba: Namesto fižola iz pločevinke vzamemo kuhan fižol, ki smo ga namočili čez noč. Razmerje med krompirjem in fižolom določimo sami.
Koristen nasvet:
Kar matevža ostane, ga shranimo v hladilnik. Z njim prehransko obogatimo marsikatero juho ali enolončnico s koristnimi rastlinskimi beljakovinami in vlakninami.