Potrebujemo:
800 g svinjine
1 čebula
4 stroki česna
sol, celi poper, lovor, majaron, timijan
3 korenčki
4 krompirji
manjša čebula
žlica moke, žlička masla
jabolčni kis po okusu
2 žlici kisle smetane
Priprava:
Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v lonec. Narežemo še korenček, krompir, vendar prihranimo. Potem narežemo meso na manjše kocke.
Čebulo na maščobi prepražimo, dodamo meso in pražimo nekaj minut. Solimo, začinimo in zalijemo z vodo ali zelenjavnim odcedkom od prejšnjega dne.
Po nekaj minutah v juho dodamo še korenček in krompir ter pokrito kuhamo 15–20 minut.
Juho po tradiciji zgostimo s podmetom, in sicer posebej razpustimo maslo in na njem popražimo moko, vse skupaj pa vlijemo v juho in kuhamo 5 minut.
Preden ponudimo, še okisamo z jabolčnim kisom in obogatimo s kislo smetano.
Po juhi se prileže jabolčni ali skutni zavitek.
Solata s cvetačo, slanino in mandlji