Torkov namig za kosilo: Štajerska kisla juha

Tradicionalna jed; priprava 10 minut, čas kuhanja 15–20 minut

Objavljeno
05. maj 2014 10.51
ŠTAJERSKA KISLA JUHA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Potrebujemo:

800 g svinjine

1 čebula

4 stroki česna

sol, celi poper, lovor, majaron, timijan

3 korenčki

4 krompirji

manjša čebula

žlica moke, žlička masla

jabolčni kis po okusu

2 žlici kisle smetane

 

Priprava:

Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v lonec. Narežemo še korenček, krompir, vendar prihranimo. Potem narežemo meso na manjše kocke.

Čebulo na maščobi prepražimo, dodamo meso in pražimo nekaj minut. Solimo, začinimo in zalijemo z vodo ali zelenjavnim odcedkom od prejšnjega dne.

Po nekaj minutah v juho dodamo še korenček in krompir ter pokrito kuhamo 15–20 minut.

Juho po tradiciji zgostimo s podmetom, in sicer posebej razpustimo maslo in na njem popražimo moko, vse skupaj pa vlijemo v juho in kuhamo 5 minut.

Preden ponudimo, še okisamo z jabolčnim kisom in obogatimo s kislo smetano.

Po juhi se prileže jabolčni ali skutni zavitek.

Solata s cvetačo, slanino in mandlji