Torkov pekoči recept

Ker slovenska tradicionalna kuhinja ne pozna ostre paprike, feferonov in kajenskega popra, smo nabrali pet nezahtevnih pekočih prigrizkov iz dostopnih in sezonskih sestavin.

Objavljeno
23. september 2012 22.45
Posodobljeno
25. september 2012 12.00
Klemen Košir, Odprta kuhinja
Klemen Košir, Odprta kuhinja
Pikantni popečeni jajčevci

Sestavine

Sezona te plodovke še traja

2 večja jajčevca, 2-3 stroki česna

½ žličke sveže strtega črnega popra

1 svež rdeči feferon, brez semen in sesekljan, žlica suhega origana

¾ kozarca naribanega ovčjega sira

¼ kozarca oljčnega olja

3 žlice raztopljene svinjske masti

 

Priprava

Jajčevca speremo pod tekočo vodo in narežemo na približno pol centimetra debele kolobarje. Posolimo jih in pustimo pol ure, da spustijo sok, nato jih popivnamo s papirnato brisačo.

V skledici zmešamo sesekljan česen, poper, origano, nasekljan feferon in ovčji sir. Na delovno površino položimo polovico kolobarjev in na vsakega damo žlico sira z začimbami. Blago prelijemo z oljčnim oljem in čez položimo drugo polovico kolobarjev (tako dobimo nekakšne sendviče). Pritisnemo z dlanjo, da se kolobarja nekoliko stisneta, ju premažemo z raztopljeno maščobo in popečemo v segreti ponvi, približno 8 minut na vsaki strani (če se med praženjem osušijo, jih po potrebi večkrat premažemo z mastjo).

Postrežemo takoj, skupaj s svežim kruhom, popečeno polento ali kuhanim rižem.