Torkov vojaški jedilnik

Glavna igralca kuhanja v Slovenski vojski v Slovenski Bistirci sta Stanislav Kegel, štabni vodnik, vojaški kuhar, ki je šef terenskega kuhanja, in Avgust Vojsk, ki je odgovoren za kuhanje v vojašnici.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.36
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Fižolova kremna juha


Sestavine za en obrok:

  • 9 g prekajene slanine
  • 4 g rastlinskega olja
  • 29 g fižola češnjevca
  • 4 g moke
  • 2 g peteršilja
  • 1 g česna
  • 9 g čebule
  • 8 g korenja
  • 2 g peteršiljevega korena
  • sol
  • poper
  • mleta rdeča paprika
  • lovorov list
  • 1 g dodatka jedem
  • 3 g paradižnikove mezge


Priprava:
1 Prebran, opran in čez noč namočen fižol pristavimo. Ko je napol kuhan, mu dodamo narezano jušno zelenjavo.
2 Na olju drobno sesekljano čebulo prepražimo do zlato rumene barve, dodamo moko ter pražimo do svetlo rjave barve. Dodamo paradižnikovo mezgo, sesekljan česen in mleto papriko ter tako pripravljeno prežganje dodamo fižolu. Dodamo začimbe (dodatek jedem, sol, poper, lovorov list).
3 Ko je kuhano, pretlačimo. Dodamo prepraženo, na kocke narezano slanino in znova prevremo. Kruhove kocke opečemo na olju in jih ponudimo k juhi.


Goveji zrezek po cigansko


Sestavine za en obrok:

  • 180 g junčevega stegna
  • 10 g prešane šunke
  • 13 g rastlinskega olja
  • 5 g pšenične bele moke
  • 30 g čebule
  • 25 g šampinjonov
  • 20 g kislih kumaric
  • sol
  • poper
  • 1 g rdeče mlete paprike
  • 3 g dodatka jedem
  • 2 g paradižnikove mezge
  • 3 ml rdečega namiznega vina
  • zelen peteršilj po okusu


Priprava:
1 Potolčene zrezke posolimo in popopramo, jih pri strani narežemo, pomokamo in rjavo opečemo na maščobi.
2 Zrezke preložimo v drugo posodo in postavimo na toplo. Na preostali maščobi prepražimo sesekljano čebulo. Ko zarumeni, pomokamo in prepražimo. Dodamo rdečo mleto papriko, paradižnikovo mezgo, zalijemo, dodamo zrezke. Po potrebi še solimo in popramo, dodamo dodatek jedem ter dušimo približno eno uro .
3 Na koncu dodamo prepražene narezane gobe, kisle kumarice, narezane na rezine in na kocke narezano šunko. Okus izboljšamo z rdečim vinom in drobno sesekljanim peteršiljem.
Zrezek postrežemo s širokimi rezanci in sestavljeno solato.

Iz priloge Odprta kuhinja!