Tortilje in jagode

Poceni in dobro mehiško kosilo s tortiljo, polnjeno z zelenjavo in mesom. Namesto govejega mesa se lahko uporabi tudi piščančje meso, tuna iz konzerve...

Objavljeno
22. junij 2009 15.51
Posodobljeno
23. junij 2009 06.00
Jedilnik Nadje Šumenjak
Jedilnik Nadje Šumenjak
Tortilje z govejim mesom

Sestavine za tortilje:
  • 200 g pšenične moke
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 100 g masla
  • ½ skodelice tople vode

Sestavine za nadev:
  • 150 g govejega stegna
  • 1 čebula
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeč feferon
  • ½ konzerve rdečega fižola
  • 80 g koruze iz konzerve
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • šopek svežega ali žlico sušenega koriandra

 

1 Moko, sol, pecilni prašek in maslo dobro premešamo. Dodamo vodo in zamesimo bolj vlažno testo in ga razdelimo na kroglice v velikosti žogice za golf. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati približno pol ure.
2 Na oljčnem olju in nekaj kapljicah čilijevega olja popečemo goveje meso, ki smo ga narezali na majhne koščke in začinili s soljo, poprom in koriandrom. Prilijemo vodo in kuhamo. Ko voda povre, dodamo na koščke narezano papriko in feferon, prepražimo in prilijemo vodo. Solimo po okusu.
3 Kroglice testa za tortilje razvaljamo zelo na tanko v obliki kroga.
4 Ko voda povre in je meso mehko, na sredini ponve naredimo prostor in dodamo na kolobarje narezano čebulo ter jo prepražimo. Dodamo še fižol in koruzo. Solimo po okusu.
5 Tortilje popečemo na obeh straneh v teflonski ponvi (dodatna maščoba ni potrebna).
6 Zapečene tortilje nadevamo z maso in zvijemo.
7 Zraven tortilj ponudimo jogurtovo pomako. Jogurtu dodamo nasekljan drobnjak, sušen koper in limonov sok.


Jagode s kislo smetano


Sestavine:

  • 100 g jagod
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica kisle smetane.

 

1 Jagode pretlačimo, dodamo sladkor in kislo smetano. Vse skupaj premešamo.