Tunov tatarec

Ste kdaj ob pripravljanju tatarskega biftka pomislili, da bi naredili njegovo ribjo varjanto? Tokrat jo imate na dlani. Zagotovo zanimiva in predvsem dobra jed, ki je lahko tudi dober prigrizek od druženju! Pa dober tek!

Objavljeno
28. avgust 2009 14.43
Jedilnik Mateja Lampiča
Jedilnik Mateja Lampiča
Špageti, paradižnik in mocarela v solati


Sestavine za 2 osebi:

  • 200 g špagetov
  • 100 g bučk
  • 200 g češnjevcev
  • 50 g mlade čebule
  • 1 žlica limonovega soka
  • 50 g mocarele
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sol
  • 2 stroka česna
  • 1/2 čilija
  • majhen šopek bazilike


Priprava:

1 Špagete skuhamo v soljenem kropu po navodilu z embalaže.
2 Bučke očistimo in narežemo/nastrgamo na čim tanjša kolesca. Češnjevce očistimo in zrežemo na četrtine. Mlado čebulo očistimo in poševno narežemo na kolesca. Česen olupimo in drobno sesekljamo, enako pripravimo tudi čili.
3 Mocarelo odcedimo in narežemo na kockice.
4 Kuhane špagete odcedimo in stresemo v skledo. Dodamo vse preostale sestavine, razen bazilike, in nežno premešamo.
5 Jed potresemo z natrganimi bazilikinimi lističi in ponudimo.


Tunov tatarec

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g svežega tunovega fileja
  • 50 g drobne bučke
  • ekstra deviško oljčno olje
  • lahka sojina omaka
  • solni cvet
  • beli poper v zrnu
  • nekaj vejic drobnjaka

Priprava:
1 Tunino temeljito očistimo, nato pa jo z najostrejšim nožem narežemo na drobne kockice.
2 Neolupljeno bučko očistimo in zrežemo na kar se da drobne kockice, opazno drobnejše od tunovih.
3 Nakockano tunino razdelimo na krožnike in potresemo z nakockano bučko. Vse skupaj zelo varčno in nežno začinimo z ekstra deviškim oljčnim oljem, sojino omako, solnim cvetom, sveže mletim belim poprom in drobno narezanim drobnjakom. Še bolje, da vse dodatke preprosto postavimo na mizo, pa naj si jed vsakdo začini po svojem okusu.

Opombi:

Bučko lahko nadomestimo s čvrsto kumaro. Tunov tatarec lahko izboljšamo s kakšno kapljico limetinega soka, s kakšno kapljico ingverjevega soka (ingver nastrgamo in ožamemo), z malo sesekljanega koriandra, s kakšno kapljico sezamovega olja.

Iz priloge Odprta kuhinja!