V Ljubljani še bolj diši po Indiji

Mandeep Chatha je novo indijsko restavracijo Tadž Mahal odprl na ljubljanskih Poljanah.

Objavljeno
31. avgust 2013 19.31
Iva Gruden, Nedelo
Iva Gruden, Nedelo
Indijci očitno vse bolj odkrivajo Ljubljano: ne le kot turisti in ustvarjalci bollywoodskih filmov, temveč tudi kot kulinarični podjetniki. V petek zvečer je tako Mandeep Chatha na ljubljanskih Poljanah odprl novo indijsko restavracijo, peto v mestu po naših ocenah.

Chatha je v Sloveniji dve leti, pred tem je deset let živel v belgijskem Bruslju. Prvo leto na Slovenskem je prek belgijskega podjetja sodeloval pri prodaji hotelskega tekstila (rjuhe, posteljnina ipd.), drugo leto je službo našel v lani odprti indijski restavraciji Maharadža. »Že od nekdaj sem si želel svojo restavracijo. Ne bom zgradil Tadž Mahala, lahko pa po tem znamenitem spomeniku indijske kulture poimenujem restavracijo,« je pojasnil Chatha.

S poslom ni imel težav, zatrjuje, saj menda kjer koli zlahka najde delo in poslovne partnerje. Tako je bilo tudi v Ljubljani: pristopil je k Jinlei Linu, ki je pred tem v istih prostorih z družino vrsto let vodil kitajsko restavracijo, in kmalu sta našla skupni jezik. »Imamo še eno restavracijo nedaleč stran od tu in že nekaj časa smo razmišljali o spremembi. Mandeepov predlog o partnerstvu v indijski restavraciji je bila tako odlična ponudba,« dodaja Lin.

Prav povezovanje med kitajskim in indijskim poslovnežem je navdušilo prvega sekretarja na indijskem veleposlaništvu v Ljubljani Roberta Shetkingtonga: »V skupini petih ljudi so vsaj trije Indijci ali Kitajci, tako da pozdravljam takšno sodelovanje.« Na splošno pa Indijci, ki so se v petek mudili na dogodku, hvalijo slovensko poslovno okolje. »Slovenija ima odlično geostrateško lokacijo, zato sem se pred letom in pol preselil v Kranj in postal 'pravi Gorenjec',« pove trgovec s čaji Mehtab Singh s turbanom na glavi. »Slovenci zelo cenijo tujce, zaupajo mi, jaz pa njim. Še nikdar nisem imel težav z izplačili,« je pojasnil Singh.

Uresničili dolgoletne želje

Tadž Mahal je tako postal še en delček v mozaiku ljubljanske ponudbe indijske kulinarike, ki se je sicer v zadnjem času kar razširila, odkar je pred sedmimi leti na Bregu svoja vrata odprla prva idijska restavracija Namaste. »S tem so se uresničile dolgoletne sanje moje mame in družine. Bila je odlična priložnost na krasni lokaciji. Morda je danes lažje odpreti restavracijo kot takrat, saj se je trg dela spremenil, lažje je dobiti delovna dovoljenja ipd.,« razmišlja lastnica Namasteja Vesna Nisha Dolinar.

Marca 2008 je v Šiški ponudbo popestrila vegetarijanska indijska restavracija iz verige Govinda's, nedaleč stran se jim je pred slabim letom dni pridružila že omenjena restavracija Maharadža, ki je na meni postavila tudi nepalsko kulinariko. Tudi ta je »podaljšek« verige istoimenskih restavracij v Budimpešti, s katerimi je pred 19 leti začel Jham Kulvinder Singh. »Po zelo dobrih odzivih na Madžarskem sem začutil potrebo, da nepalsko kulinariko ponudimo tudi v Ljubljani oziroma Sloveniji,« pove Singh.

Od lanskega maja pa iz Trubarjeve ulici diši po indijsko-bengalski hitri prehrani iz lokala Tandoori. »Že dolgo sem si želel lokal z mojo domačo prehrano, ker je bila po tem res potreba,« pojasnjuje lastnik Tandoorija Asrar Osmani, ki je v Slovenijo pred osmimi leti prišel iz Bangladeša. Kot kaže, pa bodo Ljubljančani kmalu dobili še eno kulinarično pridobitev izpod indijskih rok, saj novi gurmanski posel začenja Sankkalp Dhavale, poročen s Slovenko, sicer pa Indijec, ki je živel in se šolal – tudi za kuharskega mojstra – v Združenih arabskih emiratih, Kuvajtu, na Cipru, Škotskem, Angliji, Tajskem in Dubaju. »Takoj ko najdem ustrezno lokacijo, bom začel posel,« napoveduje Dhavale.