V nov teden s svetovno kuhinjo

S kuhalnico se je seznanil že v mladosti; oče jo je večkrat prijel v roko, mama pa je odlično kuhala in pisatelj Bogdan Novak se še zdaj spomni čudovitih zelenjavnih juh, solat pri vsakem obedu, domačih krompirjevih svaljkov...

Objavljeno
30. julij 2009 23.33
Jedilnik Bogdana Novaka
Jedilnik Bogdana Novaka
Aïgo Boulido


Sestavine:

  • 1 liter vode
  • 6 strtih strokov česna
  • vejica žajblja
  • vejica timijana
  • lovorov list
  • rumenjak
  • 4 rezine opečenega kruha
  • oljčno olje
  • sol


Priprava:
1 Zavremo liter vode, osolimo s pol žličke soli, začinimo s šestimi strtimi stroki česna. Kuhamo deset minut, nato dodamo vršiček žajbljeve vejice, četrt lovorovega lista in vršiček timijanove vejice. Odstavimo z ognja in pustimo pokrito deset minut, nato odstranimo zelišča.
2 Nekaj žlic juhe odvzamemo in ohladimo. Hladno razmešamo z jajčnim rumenjakom, nato umešamo v vročo juho, da jo zgostimo.
3 Na vsak krožnik damo rezino starega kruha (lahko je tudi opečen), ki ga pokapamo z oljčnim oljem. Prelijemo z juho.

Ajda z grahom

Sestavine:

  • 25 dag ajdove kaše
  • 20 dag graha
  • košček masla
  • žlica parmezana
  • žlička sesekljanega peteršilja


Priprava:
1 V slani vodi skuhamo ajdovo kašo, posebej grah. Odcedimo in sestavini zmešamo, zabelimo s koščkom masla, potresemo s parmezanom in sesekljanim peteršiljem.


Zeljnata solata z ameriško omako


Sestavine:

  • pol glave belega zelja
  • 20 dag mladega sira
  • 2 dl kisle smetane
  • žlička sesekljane šalotke
  • žlička narezanega drobnjaka
  • nekaj kapljic tabaska


Priprava:

1 Narežemo belo zelje. Z vilicami pretlačimo mladi sir, zmešamo s kislo smetano, dodamo sesekljano šalotko in/ali drobnjak, še tabasko in dobro premešamo.
2 Z omako prelijemo narezano zelje in premešamo.

Gozinaki (gruzinska sladica)


Sestavine:

  • 2,5 skodelice orehovih jedrc
  • skodelica medu
  • 3 žlice sladkorja v prahu


Priprava:

1 Orehe grobo sesekljamo in malce popražimo v ponvi brez maščobe. Posebej segrejemo med; ko zavre, vržemo vanj orehe in sladkor v prahu. Premešamo in odstavimo.
2 Plitev pekač obložimo s papirjem za pečenje, vlijemo nanj toplo maso in jo z lopatico poravnamo v plast, debelo za pol prsta. Ohladimo, da se strdi, nato razrežemo na poljubne kose.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!