Sestavine:
- 1 liter vode
- 6 strtih strokov česna
- vejica žajblja
- vejica timijana
- lovorov list
- rumenjak
- 4 rezine opečenega kruha
- oljčno olje
- sol
Priprava:
1 Zavremo liter vode, osolimo s pol žličke soli, začinimo s šestimi strtimi stroki česna. Kuhamo deset minut, nato dodamo vršiček žajbljeve vejice, četrt lovorovega lista in vršiček timijanove vejice. Odstavimo z ognja in pustimo pokrito deset minut, nato odstranimo zelišča.
2 Nekaj žlic juhe odvzamemo in ohladimo. Hladno razmešamo z jajčnim rumenjakom, nato umešamo v vročo juho, da jo zgostimo.
3 Na vsak krožnik damo rezino starega kruha (lahko je tudi opečen), ki ga pokapamo z oljčnim oljem. Prelijemo z juho.
Ajda z grahom
Sestavine:
- 25 dag ajdove kaše
- 20 dag graha
- košček masla
- žlica parmezana
- žlička sesekljanega peteršilja
Priprava:
1 V slani vodi skuhamo ajdovo kašo, posebej grah. Odcedimo in sestavini zmešamo, zabelimo s koščkom masla, potresemo s parmezanom in sesekljanim peteršiljem.
Zeljnata solata z ameriško omako
Sestavine:
- pol glave belega zelja
- 20 dag mladega sira
- 2 dl kisle smetane
- žlička sesekljane šalotke
- žlička narezanega drobnjaka
- nekaj kapljic tabaska
Priprava:
1 Narežemo belo zelje. Z vilicami pretlačimo mladi sir, zmešamo s kislo smetano, dodamo sesekljano šalotko in/ali drobnjak, še tabasko in dobro premešamo.
2 Z omako prelijemo narezano zelje in premešamo.
Gozinaki (gruzinska sladica)
Sestavine:
- 2,5 skodelice orehovih jedrc
- skodelica medu
- 3 žlice sladkorja v prahu
Priprava:
1 Orehe grobo sesekljamo in malce popražimo v ponvi brez maščobe. Posebej segrejemo med; ko zavre, vržemo vanj orehe in sladkor v prahu. Premešamo in odstavimo.
2 Plitev pekač obložimo s papirjem za pečenje, vlijemo nanj toplo maso in jo z lopatico poravnamo v plast, debelo za pol prsta. Ohladimo, da se strdi, nato razrežemo na poljubne kose.
Iz priloge Odprta kuhinja!