V sozvočju

Če vas ni strah eksperimentiranja in novih okusov, so Onini recepti kot nalašč za vas.

Objavljeno
18. avgust 2009 22.21
A.S.
A.S.
Uporaba začimb v kuhinji je nujna. Začinjene jedi so, denimo, lažje za prebavo, saj pekoče snovi spodbujajo delovanje prebavnih sokov, grenčine pa vzbujajo apetit.

Juha iz buč in jabolk


Potrebujemo (za štiri):

  • 500 g mesa oranžne buče (vrste muškat ali hokaido),
  • 3 jabolka,
  • žlico nasekljanega ingverja,
  • 150 ml kokosovega mleka,
  • 200 ml vode ali čiste goveje juhe,
  • muškatni orešček,
  • sol,
  • ščepec kardamoma,
  • žlico limoninega soka,
  • olje za praženje,
  • žlico bučnega olja za okras
  • in kos črnega kruha.


Priprava:

Bučo olupimo in narežemo na koščke. Zmeljemo jo z električnim mešalnikom skupaj z nasekljanim ingverjem, kokosovim mlekom, govejo juho in olupljenimi ter narezanimi jabolki. Vlijemo v posodo in pustimo, da zavre. Dodamo sol in kardamom, limonin sok in muškatni orešček. Kos črnega kruha narežemo in kose popečemo na olju. Juho nalijemo v tople skodelice, vanjo damo koščke kruha in okrasijo z bučnim oljem. Lahko pa jo razdelimo na dva dela in damo vanjo narezane olupljene paradižnike (pelati iz konzerve), še enkrat zmeljemo in potresemo s svežim origanom.


Svinjski zrezek s skorjo iz mocarele


Potrebujemo (za štiri):

  • 8 svinjskih zrezkov (svinjska ribica),
  • 1/4 l goveje juhe (lahko iz kocke),
  • mocarelo,
  • 80 g surovega masla,
  • 60 g belih drobtin,
  • 2 rumenjaka,
  • za dve noževi konici zdrobljenega rožmarina,
  • sol,
  • sveže mleti poper,
  • 2 zrela paradižnika,
  • olivno olje in
  • vejice svežega rožmarina za okras.


Priprava:

Mocarelo zmešamo s surovim maslom, soljo in poprom (po okusu), drobtinami, polovico rožmarina in rumenjaki v maso. Zrezke solimo in jih na malo olja na obeh straneh dve minuti pečemo skupaj s preostalim rožmarinom. Zavijemo jih v alufolijo in potisnemo za pet minut v pečico, ogreto na 60 stopinj. V posodo, v kateri smo pekli zrezke, vlijemo govejo juho in pustimo, da zavre. Zgostimo z dvema žlicama mrzlega surovega masla, segrejemo, vendar samo do vretja. Zrezke obložimo z maso iz mocarele in jih v pečici pečemo dve minuti na 230 stopinjah. Posebej zdušimo paradižnika na olivnem olju in ju dodamo popečenim zrezkom s skorjo iz mocarele. Okrasimo z vejicami rožmarina.


Piščančje prsi z grenivko


Potrebujemo (za štiri):

  • 4 kose narezanih piščančjih prsi brez kože,
  • grenivko,
  • 2 kosa zrelega avokada,
  • šopek svežega koriandra,
  • sol,
  • poper,
  • olivno olje,
  • vejico nasekljane limonine trave,
  • nekaj zrn črnega popra,
  • rdeči čili,
  • strok česna,
  • šopek drobnjaka in
  • nekaj listov zelene solate.


Priprava:
Limonino travo nasekljamo in jo z narezanim česnom, čilijem in zrnci popra dušimo na olivnem olju samo toliko, da se posoda ogreje. Pustimo stati čez noč. Grenivko pazljivo olupimo, razpolovimo in narežemo na kolobarje. Olupimo avokado, izluščimo koščico in narežemo na rezine. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Piščančje prsi dobro popečemo z mešanico limonine trave in dodatkov in jih solimo, ko so pečeni. Položimo na krožnike, dodamo rezine grenivke in avokada in dodatno okrasimo z listi radiča ali zelene solate in svežim koriandrom.