Vanilijev sladoled z bučnim oljem in semeni

Simona in Miha sta se spoznala pred petnajstimi leti na taboru slepih in slabovidnih na Gorenjskem, zdaj sta že osem let poročena, življenej pa si posladkata tudi z vanilijevim sladoledom z bučnim oljem in semeni.

Objavljeno
09. november 2009 13.11
Jedilnik zakocev Jakopin
Jedilnik zakocev Jakopin
Piščanec z limono in gorčico

Sestavine za 2 osebi:
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • mleko
  • 50 bučnih semen
  • 2 jajci
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • peteršilj
  • muškatni orešček
  • sol, poper

Priprava:

1 V mleku skuhamo pšenični zdrob in ga ohladimo. Dodamo popražena bučna semena, jajci, na kocke narezano in popraženo čebulo, narezan česen in peteršilj ter začinimo.
2 Pripravljeno maso preložimo v majhne skodelice za narastke in jih damo v segreto pečico na 180°C za približno 25 minut.

Narastek iz bučnih semen


Sestavine za 2 osebi:

  • 2 piščančja fileja
  • pol limone
  • 4 brinove jagode
  • 1,5 žlice gorčice
  • sol, poper
  • žlička masla

Priprava:
1 Piščančja fileja solimo, popramo, dodamo limonin sok, limonino lupino, gorčico in strte brinove jagode. Mariniramo vsaj 30 minut.
2 Vsak file posebej zavijemo v alufolijo, tako da dobimo ruladici. Kuhamo ju nad soparo približno 20 minut oziroma dokler nista trdi na dotik. Nato ju odvijemo, narežemo na debelejše rezine in na kratko popečemo na segretem maslu.

Vaniljev sladoled z Bučnim oljem in semeni

Sestavine za 2 osebi:
  • 4 kepice vaniljevega sladoleda
  • 150 g bučnih semen
  • 1,5 dl vode
  • 1,5 žlice sladkorja
  • 1 do 2 žlici bučnega olja

Priprava:
1 V posodo damo bučna semena, vodo, sladkor in zavremo. Vre naj toliko časa, da voda skoraj povsem izhlapi - medtem
zmerno mešamo. Zmanjšamo temperaturo na najmanj in sproti dodajamo bučna semena ter pazimo, da se nam ne zažgejo.
Semena so karamelizirana, ko se ne lepijo med seboj in dobijo karamelno barvo.
2 Vaniljev sladoled vzamemo iz zamrzovalnika. Ko je že malo mehek, mu dodamo bučno olje in dobro premešamo, da postane zelenkaste barve.
3 Na dno kozarca damo karamelizirana semena, nanje položimo kepici sladoleda, po želji okrasimo s stepeno smetano in/
ali bučnim oljem.

Iz priloge Odprta kuhinja!