Veganom v kuhinji ne primanjkuje ničesar

Marjan Korez, strokovnjak za zdravo prehrano in vodja Živa centra v Ljubljani je strasten zagovornik izključno biološko pridelane veganske prehrane. Trdi, da veganom ne primanjkuje ničesar - niti kuharske domišljije.

Objavljeno
29. oktober 2009 16.03
Jedilnik Marjana Koreza
Jedilnik Marjana Koreza
Veganska pica

Sestavine za 2 osebi:

  • 2-krat testo za pico iz pirine moke
  • 1 čajna žlica kvasnega ekstrakta
  • 100 ml rdeče omake
  • 100 g vegetarijanske sejtanove rezine natur
  • izkoščičene biooljke
  • 50 g sojsir gouda
  • 70 ml sojine smetane
  • pasta umeboši


Priprava:
1.Rdeča omaka: 1/3 rdeče pese, 1/3 jabolk, 1/3 korenčka kuhamo in miksamo tri ure. Pustimo, da voda izhlapeva in se omaka gosti. Dodamo večje količine paste umeboši, omake šoju in na koncu origano. Vložimo v kozarce za ozimnico.
2.Pripravimo testo za pico iz pirine moke ali pa vzamemo že pripravljeno testo za pico. Na papir za pečenje damo obe testi.
3.Zmešamo čajno žlico kvasnega ekstrakta s pol dl vode in polijemo po testu. Zmešamo rdečo omako in narezane sejtanove rezine. Enakomerno polijemo po obeh testih. Dodamo oljke in naribamo sojsir gauda.
4.Po želji dodamo začimbe in prelijemo s sojino smetano. Pečemo pri 200 °C osem minut.


Krofi
Sestavine za 20 manjših krofov:

  • 7 dag rastlinske margarine
  • 20 dag javorjevega sirupa
  • 2 dl ovsenega mleka
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 50 dag kamutove moke tip 800
  • naribana lupina ene biolimone
  • 1 žlička vanilje v prahu
  • biomarmelada za nadev
  • olje za cvrtje (biološko filtrirano sončnično olje)


Priprava:
1.V lonček damo ovseno mleko, javorjev sirup, rastlinsko margarino in na nizkem ognju segrevamo do mlačnega (ne več kot 40 ˚C). Odstavimo in mešamo toliko časa, da se margarina raztopi. Polijemo po kvasu in pustimo vzhajati na toplem. Vzhajati mora toliko, da kvas res naraste in se malce speni, sicer bo testo prepočasi vzhajalo.
2.Moko zmešamo z limonino lupino in vaniljo. Dodamo narasli kvas in še enkrat vzhajamo na toplem, toliko da se testo vsaj dvakrat poveča.
3.Rahlo premesimo, razvaljamo in izrežemo majhne kroge. Naj vzhajajo.
4.Ocvremo v ne preveč vročem sončničnem olju in jih nadevamo z marmelado.

Iz priloge Odprta kuhinja!