Vitaminčki

Od vsega je pri vitaminih morda še najpomembneje to, da brez njih ne moremo. Moramo jih zaužiti s hrano, in to v zadostnih količinah, saj so ključni za delovanje organizma.

Objavljeno
03. september 2009 18.01
Mojca Koman
Mojca Koman
Vitamini so čudne reči. Nekateri se vode bojijo, drugi se v njej z veseljem kopajo. Takšnih je sicer manj. Nekateri se raje zadržujejo v zaprtih prostorih, drugi uživajo na svežem zraku. Zadnjih je manj kakor prvih. Nekaterim je hitro preveč vroče, drugih pa vročina prav nič ne moti. Teh je veliko manj od prvih. Podobnih primerjav bi lahko našli še kar nekaj, a bo za zdaj dovolj. Od vsega je morda še najpomembneje, da brez njih ne moremo, jih moramo zaužiti s hrano, in to v zadostnih količinah, saj so ključni za delovanje organizma. Denimo, vsem najbolj znan vitamin C je tisti, ki odloča, ali bo neka kemijska reakcija (ali proces) stekla ali ne. Če nam ga primanjkuje, je to lahko vzrok za našo slabšo odpornost proti okužbam, za utrujenost ali na primer slabšo kakovost las. Je pa muhast tale vitamin C. Ne ljubi svetlobe, ne svežega zraka, kaj šele toplote. Če ga vržemo v vodo, ga kar zmanjka.

Napisano je v prispodobi, da se razume. Saj vitaminov ne kupujemo na kilograme, temveč jih dobimo s svežim sadjem in zelenjavo, nekaj pa tudi v drugih živilih. Naša naloga je le, da upoštevamo njihove kaprice.

 

Testenine v paradižnikovi omaki s piščančjim mesom in papriko, zelena solata z rdečim zeljem


Sestavine za 4 osebe:

    Za omako:

  • 400 g svežih piščančjih prsi,
  • 2 žlički karija,
  • 2 žlici sezamovih semen,
  • po potrebi 1 žlica olja,
  • 4 zajemalke paradižnikove omake (ali pločevinka paradižnika, nekaj svežih paradižnikov, paradižnikov pire, koncentrat),
  • 1 zelena paprika,
  • sol
  • 400 g testenin,
  • parmezan


    Za solato:

  • 1 glava mehke zelene solate,
  • pol glave rdečega zelja,
  • 1 strok česna,
  • sol,
  • olje,
  • kis,
  • vejica peteršilja,
  • po želji vložena koruza


Priprava:
1.Piščančje prsi narežemo na manjše kose, stresemo na segreto olje v kozici, začinimo s karijem in spečemo na močnejšem ognju. Proti koncu potresemo s sezamom in še malce popražimo. Prilijemo paradižnikovo omako in pokrito kuhamo na šibkem ognju deset minut.
2.Medtem segrejemo vodo za testenine do vrenja, v krop stresemo testenine in skuhamo na zob.
3.Solato očistimo, umijemo, narežemo, prav tako zelje, peteršilj in česen ter okisamo po okusu. Če želimo, dodamo še malo vložene koruze.
4.Papriko narežemo in stresemo v omako, po potrebi solimo. Dodamo še kuhane testenine, premešamo. Potresemo s parmezanom in takoj ponudimo s pripravljeno solato.


Koristen nasvet
Paprika vsebuje veliko toplotno neobstojnega vitamina C, zato jo je koristno pojesti presno, v jedeh pa kuhati le kratek čas oziroma jo dodati prav na koncu. Sto gramov paprike vsebuje toliko vitamina C kakor 300 gramov pomaranč ali dober kilogram jabolk.