Napisano je v prispodobi, da se razume. Saj vitaminov ne kupujemo na kilograme, temveč jih dobimo s svežim sadjem in zelenjavo, nekaj pa tudi v drugih živilih. Naša naloga je le, da upoštevamo njihove kaprice.
Testenine v paradižnikovi omaki s piščančjim mesom in papriko, zelena solata z rdečim zeljem
Sestavine za 4 osebe:
Za omako:
- 400 g svežih piščančjih prsi,
- 2 žlički karija,
- 2 žlici sezamovih semen,
- po potrebi 1 žlica olja,
- 4 zajemalke paradižnikove omake (ali pločevinka paradižnika, nekaj svežih paradižnikov, paradižnikov pire, koncentrat),
- 1 zelena paprika,
- sol
- 400 g testenin,
- parmezan
Za solato:
- 1 glava mehke zelene solate,
- pol glave rdečega zelja,
- 1 strok česna,
- sol,
- olje,
- kis,
- vejica peteršilja,
- po želji vložena koruza
Priprava:
1.Piščančje prsi narežemo na manjše kose, stresemo na segreto olje v kozici, začinimo s karijem in spečemo na močnejšem ognju. Proti koncu potresemo s sezamom in še malce popražimo. Prilijemo paradižnikovo omako in pokrito kuhamo na šibkem ognju deset minut.
2.Medtem segrejemo vodo za testenine do vrenja, v krop stresemo testenine in skuhamo na zob.
3.Solato očistimo, umijemo, narežemo, prav tako zelje, peteršilj in česen ter okisamo po okusu. Če želimo, dodamo še malo vložene koruze.
4.Papriko narežemo in stresemo v omako, po potrebi solimo. Dodamo še kuhane testenine, premešamo. Potresemo s parmezanom in takoj ponudimo s pripravljeno solato.
Koristen nasvet
Paprika vsebuje veliko toplotno neobstojnega vitamina C, zato jo je koristno pojesti presno, v jedeh pa kuhati le kratek čas oziroma jo dodati prav na koncu. Sto gramov paprike vsebuje toliko vitamina C kakor 300 gramov pomaranč ali dober kilogram jabolk.