Vsega po malo

Mihael pri svoji kuhi živila dodaja po občutku, če česa nima, vzame kaj drugega in tako ustvarja nove okuse. Pri kuhi mu je to najlešpe. Tehtnice ne uporablja, zato se zanese na svoj občutek!

Objavljeno
20. oktober 2009 17.37
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Zdrave testenine

Sestavine:

  • 300 g polnozrnatih testenin
  • oljčno olje
  • 4 stroke česna
  • sol
  • 100 g pršuta
  • 100 g parmezana


Priprava:
1.V teflonski kozici ali ponvi segrejemo štiri žlice oljčnega olja. Česen na drobno sesekljamo in počasi pražimo pri nizki temperaturi. Pazimo, da ga ne prežgemo.
2.Vzporedno zavremo vodo, solimo krop in skuhamo polnozrnate testenine po navodilih proizvajalca.
3.Testenine odcedimo in jih primešamo k česnu v ponev. Pršut narežemo na trakce in ga vmešamo k testeninam ter skupaj pražimo samo toliko, da rahlo pobledi.
4.Postrežemo na velikih krožnikih, po želji naribamo parmezan. Pazimo, da zaradi pršuta ne presolimo.


Piščančja drobovina iz pečice


Sestavine za 4 osebe:

  • 300-400 g piščančjih vranic, jetrc, srčkov
  • 150 g staranega sira (kravjega ali kozjega)
  • gosja mast
  • čebula
  • sol, poper,
  • ostra rdeča paprika, kurkuma
  • kajmak,
  • gorčica


Priprava:
1.Piščančjo drobovino narežemo na manjše kose. Čebulo narežemo na lističe in jo skupaj s piščančjo drobovino pražimo na vroči gosji masti ali olju dve do tri minute.
2.Solimo, popramo, začinimo z ostro rdečo papriko in izdatno z žličko ali dvema kurkume. Zmanjšamo ogenj in pražimo še dve minuti. Zalijemo s pol kozarca vode, zavremo in počakamo da voda skoraj izpari.
3.Meso predenemo v pekač, kocke sira razporedimo po mesu in pečemo v pečici še deset minut na 200 °C, da se sir raztopi.
4.Postrežemo na krožnikih skupaj z žličko gorčice in kepico kajmaka. Zraven ponudimo svežo lepinjo ali čabato.

Iz priloge Opdrta kuhinja!