Za igrivo poletje

Špageti, metuljčki, polžki, ravioli in druge testenine so na mizi ob vsakem letnem času. Največ jih pojemo z bolonjsko ali paradižnikovo omako, odlični so tudi z zelenjavo in morskimi sadeži.

Objavljeno
04. avgust 2009 16.43
Ona
Ona
Testenine z morskimi sadeži

Sestavine:
  • 30 dag testenin školjkic,
  • majhno čebulo,
  • 2 stroka česna,
  • 2 dcl sladke smetane,
  • 2 dcl paradižnikovih pelatov,
  • 25 dag morskih sadežev (očiščenih in narezanih),
  • sol in poper,
  • baziliko,
  • olivno olje,
  • peteršilj in
  • belo vino.

Priprava:

1 Testenine skuhamo al dente v osoljeni vodi. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.
2 Olivno olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo česen in čebulo.
3 Dodamo morske sadeže in še malo prepražimo.
4 Začinimo s soljo, poprom, baziliko in zalijemo s paradižnikovimi pelati.
5 Po okusu dodamo malo belega vina.
6 Kuhamo približno 10 minut in prilijemo še sladko smetano.
7 Še malo prevremo in dodamo grobo sesekljan peteršilj.
8 Testenine odcedimo. Serviramo jih na krožnik in prelijemo z omako iz morskih sadežev.

Zapečene testenine s paradižnikom in olivami


Sestavine:

  • 30 dag testenin,
  • 40 dag paradižnikovih pelatov,
  • 10 dag izkoščičenih črnih oliv,
  • svežo baziliko,
  • žlico kaper,
  • 2 stroka česna,
  • 10 dag mladega sira v slanici,
  • parmezan v kosu,
  • olivno olje,
  • 2 dag masla,
  • 2 dag moke,
  • 2 dcl mleka in
  • muškatni orešček.

Priprava:

1 Paradižnikove pelate razdrobimo v skledo in jim dodamo grobo sesekljano baziliko, drobno sesekljan česen, izkoščičene črne olive in kapre.
2 Premešamo in dodamo še na kockice narezan mlad sir.
3 Testenine skuhamo v osoljenem kropu al dente.
4 Posebej v kozici raztopimo maslo, rahlo prepražimo moko in med stalnim mešanjem prilivamo mleko.
5 Prevremo, začinimo z muškatnim oreščkom in odstavimo.
6 Pekač namastimo z olivnim oljem in nanj nadevamo testenine.
7 Prelijemo s paradižnikovo omako, premešamo in prelijemo z bešamelom.
8 Po vrhu potresemo s sveže naribanim parmezanom.
9 V segreti pečici na 200 stopinj Celzija jih pečemo približno 20 minut.

Ravioli z bučno omako


Sestavine:

  • 40 dag sirovih raviolov,
  • 3 stroke česna,
  • 25 dag rumene buče,
  • 8 dag skute,
  • 3 sušene paradižnike v olivnem olju,
  • sol in poper,
  • maslo,
  • sladko smetano,
  • 10 dag edamca in čili v prahu.

Priprava:

1 Bučo olupimo in jo soparimo do mehkega.
2 Nato jo ohladimo do mlačnega in dodamo drobno sesekljan česen, skuto, sol, poper in drobno sesekljane suhe paradižnike. Vse skupaj dobro premešamo.
3 V posodi raztopimo maslo, nanj stresemo bučno maso, zalijemo s sladko smetano in ji primešamo še drobno nariban sir.
4 Raviole skuhamo v osoljenem kropu in jih odcedimo.
5 Omako še malo pokuhamo, toliko da se sir raztopi. Po želji lahko dodamo malo mletega koriandra.
6 Raviole serviramo na krožnike in jih prelijemo z bučno omako.
7 Po vrhu jih potresemo z naribanim parmezanom.

Tri poletne domislice je pripravilo osebje kulinarične hiše Catering Vivo s Fužinskega gradu, z direktorico Jernejo Kamnikar. Dober tek!