Zbudi ju šumenje Soče...

Marjan in Valentina Toporiš v vasi Soča na domačiji Andrejc obujata stare posoške jedi iz pozabe. S šumenjem Soče se zbudita, z njim zaspita. Vmes je dela poln dan. Predvsem v kuhinji, v kateri nastajajo posoške dobrtoe.

Objavljeno
09. oktober 2009 12.58
Jedilnik družine Toporiš
Jedilnik družine Toporiš
Skutna juha

Sestavine za 4 osebe:
  • 4 žlice domače ovčje skute
  • 4 dl vode
  • 2 žlici koruzne moke
  • sol, poper po okusu


Priprava:
1 Skuto zmešamo z vodo in jo blago prevremo, da se stopi v enotno gosto tekočino.
2 Zgostimo tako, da počasi vmešamo koruzno moko in ves čas mešamo, da dobimo enotno gosto juho. Solimo in popramo po okusu. Postrežemo toplo.


Puranova kraljeva solata


Sestavine:

  • ½ glave kristalke
  • 1 večji korenček
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 zavitek kalčkov
  • 2 paradižnika
  • ¼ glave zelja
  • 6 rdečih redkvic
  • 3 jajca
  • 1 žlica bele moke
  • 2 srednja puranova zrezka
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • 2 žlici jabolčnega kisa


Priprava:
1 Solato operemo in natrgamo. Papriki razsemenimo in narežemo na tanke rezance.
Kalčke operemo. Korenje očistimo in nastrgamo. Paradižnik operemo in narežemo na rezine. Redkvice operemo in narežemo na tanke kolobarje. Zelje čim bolj tanko narežemo.
2 Dve jajci skuhamo: položimo ju v mrzlo vodo in dodamo pol žličke soli, da ne počita.
3 Puranove zrezke narežemo na centimeter široke rezance. Osušimo, solimo, popramo.
4 Preostalo jajce stepemo z moko, osolimo. V zmes povaljamo puranove rezance in ocvremo na sončničnem olju.
5 V štiri porcijske skledice zložimo različne sestavine solate tako, da so barvno živahne in se med seboj ne mešajo. Na vrh položimo rezine ocvrtega purana ter polovico trdega jajca. Solato si vsakdo zabeli po svojem okusu.

Iz priloge Opdrta kuhinja!