Rjavi riž s paradižnikom in jajčevcem
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g parboiled rjavega riža,
- sol,
- 1 pločevinka paradižnika (ali svež paradižnik, mezga, pire ...),
- 1 srednje velik jajčevec,
- 3 stroki česna
Solata z gomoljno zeleno in jabolkom
Sestavine za 4 osebe:
- 2 pesti mešanice različnih solat (ali poljubna sorta solate),
- 1 jabolko,
- pol gomolja zelene,
- sol,
- limonov sok,
- oljčno olje,
- po želji 2 žlici pinjol
Priprava:
1 Jajčevec narežemo na majhne kocke in v višji ponvi na malo olja popražimo. Dodamo paradižnik in pokuhamo.
2 V omako stresemo rjav riž, prilijemo vodo ali juho, malo solimo, pokrijemo in kuhamo 10 minut.
3 Medtem očistimo in operemo solato, gomolj zelene olupimo in narežemo na tanke rezine, jabolko očistimo in prav tako na tanko narežemo. Prelijemo z limonov sokom. Po želji solati dodamo pinjole.
4 Rižu dodamo narezan česen, premešamo in odstavimo. Pokrijemo in pustimo nekaj minut, da vsrka vodo.
5 Medtem okisamo solato in ponudimo z rižoto, obilno potreseno z naribanim sirom.
Koristen nasvet
Zelena je malo slana, saj je izjemno bogat vir natrija, kalija, kalcija in magnezija v pravilnih razmerjih. Kadar jo uživamo, jedi manj solimo.
Iz priloge Odprta kuhinja!