Zdrava izbira

te kdaj razmišljali, katera hrana je zdrava in katera ne? Razvrstitev nam malo olajša prehranska piramida, a kaj, ko je nenatančna. Zdrava hrana namreč lahko za vsakogar pomeni nekaj drugega.

Objavljeno
06. november 2009 18.39
Mojca Koman
Mojca Koman
Zgovoren primer so maščobe, ki bi jih morali po piramidi uživati malo, sodobne prehranske sheme pa za hladno stiskana rastlinska olja svetujejo ravno nasprotno. Podobno je z mlekom in mlečnimi izdelki, z oreščki, semeni, mesom, ribami ... Sadje in zelenjava sta še najmanj sporna, le da ju sodobne sheme ločujejo, kar pomeni, naj bi vsak dan jedli oboje. V še hujši zadregi smo, če želimo upoštevati zdravilne lastnosti nekega sadeža ali zelenjave. Pri vsakem lahko preberemo, da vsebuje toliko tega in onega vitamina, celo vrsto mineralov, da pomaga proti raku, je koristen za krepitev odpornosti, varuje srce in ožilje in pomaga pri hujšanju. In pisci se zagotovo niso zmotili. Zdrava hrana je sila zanimiv pojem. Zajema različna živila, zanimiva po okusu, videzu, teksturi in barvi. Jedi zdrave prehrane so vedno drugačne, da se jih domači jedci nikoli ne naveličajo. In ... zdrava hrana lahko pomeni za vsakogar nekaj drugega.

Rjavi riž s paradižnikom in jajčevcem

Sestavine za 4 osebe:
  • 250 g parboiled rjavega riža,
  • sol,
  • 1 pločevinka paradižnika (ali svež paradižnik, mezga, pire ...),
  • 1 srednje velik jajčevec,
  • 3 stroki česna

Solata z gomoljno zeleno in jabolkom

Sestavine za 4 osebe:
  • 2 pesti mešanice različnih solat (ali poljubna sorta solate),
  • 1 jabolko,
  • pol gomolja zelene,
  • sol,
  • limonov sok,
  • oljčno olje,
  • po želji 2 žlici pinjol

Priprava:

1 Jajčevec narežemo na majhne kocke in v višji ponvi na malo olja popražimo. Dodamo paradižnik in pokuhamo.
2 V omako stresemo rjav riž, prilijemo vodo ali juho, malo solimo, pokrijemo in kuhamo 10 minut.
3 Medtem očistimo in operemo solato, gomolj zelene olupimo in narežemo na tanke rezine, jabolko očistimo in prav tako na tanko narežemo. Prelijemo z limonov sokom. Po želji solati dodamo pinjole.
4 Rižu dodamo narezan česen, premešamo in odstavimo. Pokrijemo in pustimo nekaj minut, da vsrka vodo.
5 Medtem okisamo solato in ponudimo z rižoto, obilno potreseno z naribanim sirom.

Koristen nasvet
Zelena je malo slana, saj je izjemno bogat vir natrija, kalija, kalcija in magnezija v pravilnih razmerjih. Kadar jo uživamo, jedi manj solimo.

Iz priloge Odprta kuhinja!