Zelena

Pri zeleni nam pridejo prav vsi deli - listi, peclji in gomolji. Zadnja dva uporabljamo bolj kot zelenjavo, listi pa so nadvse primerni kot začimba, ki jo dodajamo raznim jedem. A pri tem moramo biti previdni, saj ima zelena izrazito aromo in je je hitro preveč.

Objavljeno
12. november 2009 16.18
Posodobljeno
16. november 2009 12.19
Dario Cortese
Dario Cortese
Če po naključju ali med načrtnim iskanjem, vendar vedno ne prav daleč od morske obale, naletimo na divjo zeleno, jo brez skrbi naberimo za sprotno rabo ali za zalogo. Ta začimbna rastlina samoniklo raste na slanih tleh ob obali marsikje po Evropi, pri nas pa je precej redka. V nasprotju z gojenimi sorodnicami je bolj divjega okusa in arome in pride prav predvsem za aromatiziranje pijač, pri pripravi jedi pa smo z njo bolj varčni. Podobno velja za liste gojene zelene, ki se lahko pohvali kar s tremi različicami: listno, stebelno in gomoljno. Prvo gojimo zaradi listov, drugo zaradi sočnih dolgih listnih pecljev in tretjo zaradi krepko odebeljenega dnišča stebla. Za začinjanje uporabljamo tudi liste zadnjih dveh. Listi gomoljne zelene so navadno bolj aromatični kakor stebelne. Posebnost so zelenina semena, ki jih zmeljemo ali zdrobimo sproti in z njimi začinjamo zelenjavne in mesnih jedi, za katere sicer uporabljamo liste, prav pa pridejo tudi za jajčne jedi in kot aromatičen dodatek kruhovemu testu.


Na vrtu

Zelena je dvoletna rastlina, ki jo za uporabo kot začimbo ali kot zelenjavo sadimo vsako leto znova. Ker je vzgoja iz semen zahtevna, je veliko preprosteje, da vsako pomlad kupimo sadike in jih posadimo v bogatejša, dovolj vlažna tla. A tega ne delamo ravno zgodaj, sicer nam rastline uidejo v cvet - zeleno sadimo od sredine do konca pomladi. V bolj sušnem obdobju jo redno zalivamo. Za gojenje v posodah je primerna samo listna zelena.


Za začimbo gojimo oziroma kupujemo predvsem liste listne zelene. Četudi smo še tako navdušeni nad njihovo aromo in jih pogosto uporabljamo, jih potrebujemo le malo, zato jih je, če jih pridelujemo sami, vedno preveč. A nič ne de, saj jih lahko posušimo, kajti tudi suhi ohranijo vso aromo sveže zelene. Posušene liste hranimo na temnem v zaprtih steklenih kozarcih in jih porabljamo kot sveže.


Za zdravje

Zelena je v kateri koli obliki, kot zelenjava ali začimba, imenitna za spodbujanje prebave in uravnavanje presnove. Med drugim poživlja delovanje jeter in ledvic in zato učinkuje razstrupljevalno. Ker razkužuje, je posebno dobrodejna za sečne poti. Vpliva tudi na srce in ožilje - ob redni uporabi znižuje krvni tlak, trigliceride in holesterol. Listi vsebujejo več eteričnega olja in drugih sestavin kakor peclji in gomolji, zato učinkujejo že v manjših, začimbnih količinah.


V kuhinji

Menda ni zelenjavne jedi, ki je ne bi lahko nadvse uspešno, seveda, varčno in že na začetku kuhanja, začinili s svežimi ali posušenimi listi zelene. Prav tako ni goveje ali druge mesne juhe brez zelene in izdatnega deleža zelenjave. Na drobno sesekljani zelenini listi so primerni za pripravo raznih namazov in solatnih polivk. Med pijačami pa preizkusimo predvsem kombučo, za katero na 5 litrov vode vzamemo 350 gramov sladkorja, 3 do 4 žlice suhega zelišča in 3 žlice zelenega čaja ter jo pripravimo z dvema prelivoma. Sveža zelena je nadvse primerna za namakanje v kisavi, kisu in žganju. Na liter izbrane tekočine zadostuje večji list s pecljem vred.


Bučka v vinski omaki z zeleno

Srednje veliko ali večjo bučko narežemo na koščke in na hitro skuhamo v sopari; ni treba, da je povsem mehka. Medtem pripravimo omako: na vročem oljčnem olju zarumenimo drobno zrezano čebulo, dodamo ščep sesekljanih listov zelene in prilijemo 2 dl cvička ali drugega rdečega vina. Potresemo s sveže zmletim poprom, posolimo po okusu, premešamo in pokuhamo. Koščke bučke damo v skledo in prelijemo z omako. Po želji jed zabelimo s še malo oljčnega olja in za pikantno piko na i potresemo s pekočo papriko v prahu. Bolj ognjeno različico pripravimo tako, da svež čili ali pekočo papriko drobno narežemo in dodamo omaki že med kuhanjem - količine so odvisne od tega, kako navdušeni smo nad pekočim okusom jedi.