Zelenjava in še več zelenjave

Tokratni jedilni je brezmesni, vse temelji na zelenjavi, sadju, testeninah... Za vroče, poletne dni kot nalašč. Dober tek v še boljšem ponedeljkovem obroku!

Objavljeno
17. julij 2009 16.52
Jedilnik Nade Paulin
Jedilnik Nade Paulin
Namaz iz jajčevca s tahinijem na pirinem polnozrnatem kruhu


Sestavine: 

  • 1 večji jajčevec
  • 2 žlici tahinija (sezamova pasta)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • strok česna
  • pest peteršilja
  • žlica kisa
  • sol po okusu
  • malo vode


Priprava:

1 Jajčevec operemo in damo celega v pečico. Pečemo ga pri 180 °C približno 30 minut..
2 Pečenega olupimo, pretlačimo v električnem mešalniku ali s paličnim mešalnikom z vodo, oljem, kisom, peteršiljem, nasekljanim česnom in soljo.
3 Tahini razredčimo v vodi, da ni tako gost, in ga dodamo zmesi ter še enkrat premešamo. Namaz lahko ponudimo na kruhu ali kot omako k rižu ali testeninam.
 
 
Pirin polnozrnati kruh


Sestavine:

  • 1/2 kg bele moke
  • ½ kg pirine polnozrnate moke
  • približno 3 dl vode
  • 40 g kvasa
  • sol
  • če želimo, semena po izbiri


Priprava:

1 Pripravimo kvasec z žlico vode in žlico moke ter kocko kvasa, ki jo raztopimo. Pustimo vzhajati na toplem približno 20 minut ali pol ure, dokler zmes ne naraste.
2 Pripravimo preostalo moko s soljo, stresemo vanjo kvasec in zamesimo testo ter dodamo vodo, da dobimo gladko testo. Lahko dodamo semena. Dobro pregnetemo in pustimo vzhajati nekaj ur.
3 Vzhajano testo premesimo in oblikujemo v hlebec ali štruco, odvisno od pekača, v katerem nameravamo peči. Oblikovano testo damo v pekač in pokrito naj spet vzhaja približno dve uri.
4 Ponovno vzhajano testo damo v pečico in pečemo približno eno uro pri 180 °C. Pečenega premažemo z oljem in zavijemo v krpo, da se ohladi.
 
 
Polnozrnate testenine s pestom

Sestavine:

  • 400 g polnozrnatih svedrov
  • sol
  • 3 pesti bazilike
  • 50 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • 50 g parmezana
  • 1 dl oljčnega olja

 
Priprava:
1 Zavremo vodo, posolimo in stresemo vanjo testenine. Kuhamo jih 15 minut, nato jih odcedimo in zabelimo z oljčnim oljem.
2 Omako pesto pripravimo tako, da v električni mešalnik stresemo baziliko, postopoma dodajamo oljčno olje. Postopoma dodajamo še nariban parmezan, sesekljan česen, pinjole, sol po potrebi. Če je pregosto, dodamo olje, a naj ga ne bo preveč. Omaka ne sme biti preredka niti pregosta. S tem zabelimo testenine.

Iz priloge Odprta kuhinja!