Zelenjavna juha in palačinke

Mihael pravi, da so palačinke na Koroškem obvezne pri zelenjavni juhi, saj jih Korošci ne jejo na koncu za sladico... »Korošci bodo že razumeli,« ostaja skrivnosten. Pa dober tek!

Objavljeno
20. oktober 2009 17.28
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Zelenjavna župa

Sestavine za 4 osebe:
  • 200 g govedine
  • različna sveža sezonska zelenjava:
  • stročji fižol
  • koleraba
  • korenje
  • ohrovt
  • bučke
  • paradižnik
  • paprika
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • žafran

Priprava:
1.Približno tri litre vode zavremo, posolimo. Meso narežemo na kocke in stresemo v krop. Na majhnem do srednjem ognju kuhamo pol ure.
2.Zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na kose ali trakce, lahko pa jo pustimo tudi v celih kosih (ohrovt). Stresemo jo v juho k mesu.
3.Kuhamo še približno 20 minut, ne smemo prekuhati zelenjave.
4.Juho postrežemo hkrati s palačinkami.


Palačinke


Sestavine:

  • mleko
  • jajce
  • moka
  • radenska
  • sol


Priprava:
1.V deciliter in pol mleka vmešamo jajce, žličko soli in malo radenske. Moko vmešavamo počasi z mešalnikom, da ne nastajajo grudice.
2.Ko je masa dovolj gosta za peko, spečemo tanke palačinke.
3.Namažemo jih z marmelado in ponudimo ob vroči zelenjavni župi.

Iz priloge Odprta kuhinja!