Zelenjavna simfonija

V ponudbi je še dovolj zelenjave, da ga nekaj tednov razvajamo z lahko, svežo hrano z malo kalorijami in polno vitamini. Poskusite: papriko s krompirjem, smuč z marelicami ali špinačno juho s kolerabo in popečenimi beluši

Objavljeno
02. september 2008 11.29
A. S.
A. S.

Ražnjiči, čevapčiči, pleskavica in še odojek, poletje je prelepo, vendar za marsikateri želodec zelo naporno. V ponudbi je še dovolj zelenjave, da ga nekaj tednov razvajamo z lahko, svežo hrano z malo kalorijami in polno vitamini. In zapomnimo si, da je tudi zdrava prehrana stvar domišljije.


Paprika s krompirjem

 

Potrebujemo (za dva): 400 g majhnih krompirjev, dve žlici grobe morske soli, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, rdeči feferon, mleto rdečo (sladko) papriko.

 

Priprava: Krompir dobro operemo, ga položimo v posodo in prilijemo toliko vode, da so gomolji pokriti. Na majhnem ognju ga kuhamo nepokritega od 20 do 25 minut. Voda naj izpari, krompir pa ostane prekrit s tanko plastjo soli. Pustimo, da se ohladi, in ga z lupino narežemo na velike kose. Česen olupimo in narežemo (ne sekljamo). V nizki posodi segrejemo olje, dodamo česen, feferon in krompir in na majhnem ognju pečemo še približno osem minut, dokler krompir ne postane zlato rjav. Večkrat premešamo. Začinimo z mleto papriko in okrasimo z lesenimi paličicami.

 

Smuč z marelicami

 

Potrebujemo (za štiri): 5 zrezkov smuča (po približno 200 g), 300 g marelic (lahko vloženih), steblo pora, strok česna, 150 g velikih korenčkov, jodirano sol, sveže mleti črni poper, sok limete, 200 g riža šopek rdeče ali zelene bazilike.

 

Priprava: Ribje zrezke operemo in posušimo. Položimo jih na peki papir. Marelice operemo in jih brez pečke razrežemo na štiri dele. Por operemo in očistimo, ga razpolovimo in nekajkrat prerežemo. Česen nasekljamo. Korenček olupimo in po dolgem narežemo. Zelenjavo položimo k zrezkom, jo solimo, popramo in pokapljamo s sokom limete. Papir prepognemo, ga na robovih stisnemo (naredimo nekaj paketu podobnega) in damo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija (na vroči zrak 180 stopinj Celzija, plin na 4). Pečemo 20 minut. Medtem skuhamo riž po navodilih. Meso in zelenjavo vzamemo iz pečice, odvijemo in jed ponudimo s kuhanim rižem.

 

Špinačna juha s kolerabo in popečenimi beluši

 

Potrebujemo (za štiri): 300 g kolerabe, 300 g sveže ali zamrznjene špinače, 250 g belih belušev (iz konzerve), žlico olivnega olja, 750 ml čiste zelenjavne juhe (kocka), sveže mleti poper, nariban muškatni orešček, pol žlice surovega masla, šopek peteršilja.

 

Kolerabo olupimo in narežemo na kocke, špinačo (svežo) operemo, preberemo in grobo nasekljamo. Beluše (sveže) olupimo, jim porežemo konce, če so oleseneli, in jih v slani vodi 10 minut kuhamo. Olivno olje segrejemo in na njem na hitro podušimo špinačo in kolerabo, dodamo juho in pustimo 10 minut vreti na malem ognju. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano in jo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Beluše vzamemo iz vode in jih dobro odcedimo. Maslo segrejemo v nizki posodi in na njem zlato rjavo opečemo beluše. Peteršilj operemo in z njim okrasimo juho.

 

Iz Delove priloge Ona