Zeliščne rožice in listki
Na tržnico pridejo tudi pozimi zelišča v šopkih. Peteršilj, lovor in rožmarin dobimo vedno, rezan drobnjak pa ne vsak dan. Kadar ga imamo, ga uporabimo različno. Najboljši je svež, potresen po jedeh in solatah, ali v kuhani drobnjakovi omaki. Lahko pa naredimo tudi drobnjakovo maslo.
Drobnjakovo maslo
Potrebujemo velik šop drobnjaka, peteršilj, žlico kaper v soli, četrtinko masla, žlico limonovega soka in sveže mlet poper iz mlinčka. Kapre, četudi jih razsolimo, vsebujejo veliko soli, zato masla dodatno ne solimo.
Običajno zeliščno maslo ima obliko »klobase«. Režemo jo na tri do pet milimetrov debele rezine in jih polagamo na meso ali kuhano zelenjavo. Za spremembo lahko te rezine tudi oblikujemo. Vzamemo modelčke v obliki cvetov in listov za peko piškotov. Da se maslo na vroči hrani prehitro ne raztali in da ga vzamemo toliko, kot nam prija, ga ponudimo na krožniku. Na enem velikem za vse ali na malih, za vsakogar posebej. Tako nahranimo tudi oči.
Za družinsko pojedino, ko ponudimo »čisto« meso ali ribe, pripravimo dodatke, npr. limone, narezane na lepe krhlje, ki jih razporedimo na večjem krožniku. Z zeliščnim maslom pa naredimo »sliko«, ki jo postavimo na mizo, preden ponudimo meso. Tako je tudi bolj pripravno: maslo, ki ga položimo na očiščeno ribo, se vpije vanjo in se ne razleze po krožniku.
Pri izrezovanju likov iz masla mislimo vnaprej in jih izrežemo še nekaj več, da jih zamrznemo in uporabimo čez čas.
Preprosto večerjo, samo kuhan krompir v oblicah, bomo z listkom iz zeliščnega masla naredili privlačno tudi za otroke!
K toplemu, pravkar pečenemu kruhu izvrstno tekne maslo z drobnjakom!
Po izrezovanju likov nekaj masla vedno ostane. Z mokrimi rokami iz njega oblikujemo kroglice in jih razporedimo na papir za peko, položen na manjši papirnat pladenj. Za nekaj minut postavimo vse skupaj v zamrzovalnik, da se kroglice ne sprimejo in ohranijo obliko. Ko otrdijo, jih shranimo v vrečko za živila in vrnemo v zamrzovalnik. Kroglice uporabimo tako, da jih položimo v krožnike z vročo in dišečo zelenjavno juho ali enolončnico.