Žlica je kraljica

Pri Debeljakovih je vsak dan na mizi jed, ki se je z žlico. »Juhe ali enolončnice imava rada oba z možem. Delam veliko različnih vrst juh: porovo, korenčkovo, paradižnikovo, grahovo, gobovo ...«, pravi Mari. In vse so odlične! Poiskusite današnjo!

Objavljeno
12. november 2009 17.40
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Korenčkova juha s pomarančo


Sestavine:

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1/2 manjše čebule
  • 40 dag korenja
  • 1 liter čiste juhe, lahko iz kocke
  • sol, poper
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 dl svežega pomarančnega soka
  • peteršilj ali drobnjak


Priprava:

1 Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na kocke narezano korenje, prilijemo juho in kuhamo 15 minut.
2 Zmeljemo v električnem mešalniku. Zlijemo nazaj v kozico, dodamo sol, poper, smetano, pomarančni sok in sesekljan peteršilj. Juho še enkrat pogrejemo.


Štruklji z ajdovo kašo in čemažem


Sestavine:

    testo:

  • 30 dag moke
  • 1 jajce
  • 1/2 dl olja
  • sol
  • približno 2 dl mlačne vode

    nadev:

  • 3 kavne skodelice ajdove kaše
  • lovorjev list
  • 3 žlice ocvirkov
  • 3 jajca
  • 2 žlici kisle smetane
  • šopek čemaža ali drobnjaka
  • poper


Priprava:

1 Kašo skuhamo v dvakratni količini vode, ki ji dodamo sol in lovorjev list. Ohladimo.
2 Na ocvirkih pocvremo razžvrkljana jajca, ko so pripravljena, jih razdrobimo in stresemo v kašo. Vmešamo še smetano, nasekljan čemaž (uporabimo lahko tudi zamrznjenega) ali drobnjak in poper.
3 Naredimo mehko testo in ga, potem ko približno pol ure počiva, položimo na pomokan prt. Malo ga razvaljamo, pokapljamo z oljem in z rokami razvlečemo, vendar ne tako tanko kakor za zavitek. Namažemo z nadevom in zvijemo.
4 Štruklje zavijemo v krpo in položimo v slan krop, še bolje pa je, da jih kuhamo na sopari, in sicer 20 minut.
5 Nazadnje zabelimo z ocvirki ali na maslu prepraženimi drobtinami. Zraven ponudimo motovilec s fižolom ali katero drugo solato.

Iz priloge Odprta kuhinja!