Sestavine:
- 1 žlica oljčnega olja
- 1/2 manjše čebule
- 40 dag korenja
- 1 liter čiste juhe, lahko iz kocke
- sol, poper
- 1 lonček kisle smetane
- 1 dl svežega pomarančnega soka
- peteršilj ali drobnjak
Priprava:
1 Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na kocke narezano korenje, prilijemo juho in kuhamo 15 minut.
2 Zmeljemo v električnem mešalniku. Zlijemo nazaj v kozico, dodamo sol, poper, smetano, pomarančni sok in sesekljan peteršilj. Juho še enkrat pogrejemo.
Štruklji z ajdovo kašo in čemažem
Sestavine:
testo:
- 30 dag moke
- 1 jajce
- 1/2 dl olja
- sol
- približno 2 dl mlačne vode
nadev:
- 3 kavne skodelice ajdove kaše
- lovorjev list
- 3 žlice ocvirkov
- 3 jajca
- 2 žlici kisle smetane
- šopek čemaža ali drobnjaka
- poper
Priprava:
1 Kašo skuhamo v dvakratni količini vode, ki ji dodamo sol in lovorjev list. Ohladimo.
2 Na ocvirkih pocvremo razžvrkljana jajca, ko so pripravljena, jih razdrobimo in stresemo v kašo. Vmešamo še smetano, nasekljan čemaž (uporabimo lahko tudi zamrznjenega) ali drobnjak in poper.
3 Naredimo mehko testo in ga, potem ko približno pol ure počiva, položimo na pomokan prt. Malo ga razvaljamo, pokapljamo z oljem in z rokami razvlečemo, vendar ne tako tanko kakor za zavitek. Namažemo z nadevom in zvijemo.
4 Štruklje zavijemo v krpo in položimo v slan krop, še bolje pa je, da jih kuhamo na sopari, in sicer 20 minut.
5 Nazadnje zabelimo z ocvirki ali na maslu prepraženimi drobtinami. Zraven ponudimo motovilec s fižolom ali katero drugo solato.
Iz priloge Odprta kuhinja!