ONA 365 je postala dr. Renata Salecl

V Klubu Cankarjevega doma je bila slovesnost Oninih 50, ki jo je ob rojstvu prve številke ekskluzivne revije Onaplus pripravila medijska hiša Delo. Na predvečer dneva žena so se številni ugledni obrazi poklonili 50 najuspešnejšim Slovenkam.

Objavljeno
07. marec 2011 15.46
Posodobljeno
07. marec 2011 20.45
Barbara Petek, Ante Orlić, delo.si
Barbara Petek, Ante Orlić, delo.si
Ljubljana - Obširen seznam kandidatk so s kriterijem vidnega, širše družbeno-koristnega premika, v zadnjem letu krčili skupaj z uredništvom One ugledni strokovnjaki, budni spremljevalci družbenega dogajanja ter razglasili prvo med prvimi - dr. Renato Salecl, ki je postala ONA 365. Nagrajenka je prejela tudi bon pokrovitelja večera družbe Mercator, d. d., v vrednosti 4.000 evrov, ki ga bo namenila v dobrodelne namene.

Saleclova je ob razglasitvi izrazila presenečenje, da je petčlanska žirija izbrala prav njo. "Moja zadnja knjiga je namreč kritika ideologije izbire, ena pred tem je bila o tesnobi. Naslednja bo verjetno o tesnobi biti izbran," je v šali dejala. Ob tem je Saleclova spomnila, da položaj žensk v današnji družbi še vedno ni rožnat, še vedno težko pridejo na visoke položaje, na primer v znanosti in politiki.  

Darilo za to priložnost, umetelno izdelano broško draguljarne Malalan, sta ji izročila predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in odgovorna urednica revij Ona in Onaplus Sabina Obolnar. "Zanimalo nas je, kaj imamo od teh žensk, zakaj je nam boljše, ker one nekatere stvari počnejo tako, kot jih počnejo," je izbiro 50 Oninih žensk utemeljila Obolnarjeva. Revija je po njenih besedah namenjena ženskam z vizijo, posvečena pa najuspešnejšim Slovenkam. Poleg tega želijo v uredništvu One navdihniti tudi vse druge ženske in jim z zgodbami uspešnih Slovenk pokazati, "da se vse da, če je le volja in želja".

"Če pogledamo celotno sliko, ne moremo biti zadovoljni. Kljub temu, da so ženske danes izobražene, v Sloveniji predstavljajo bolj izobraženi del prebivalstva, a njihov delež v odločanju ni ustrezen tej stopnji izobraženosti. To pomeni, da je nekaj narobe," je o položaju žensk pri nas spregovoril predsednik Türk, ki je mnenja, da je žensk premalo predvsem v politiki, gospodarstvu in akademskem svetu.

Uredništvu One je v široko zastavljeni akciji ob podpori mnogih zunanjih sodelavcev, partnerjev, zaupnikov uspelo v obdobju zadnjega leta sestaviti  seznam vseh tistih Slovenk, ki so s svojim delom in osebnostno naravnanostjo pustile sledi v času in prostoru svojega delovanja. 

Med prvih deset  so se poleg zmagovalke, dr. Renate Salecl, uvrstile ekologinja Petra Matos, direktorica Trima Trebnje Tatjana Fink, Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine, smučarka Tina Maze, poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, zdravnica Urška Lunder, urednica, publicistka in prevajalka dr. Neda Pagon, ministrica Irma Pavlinič Krebs in informativna pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Z aplavzom je občinstvo nagradilo tudi tistih 10, ki s svojim delovanjem bogatijo našo družbo že leta, celo desetletja. 

Neizbrisljiv pečat predvsem domačemu pa tudi svetovnemu družbenemu dogajanju po mnenju uredništva One dajejo Svetlana Makarovič, Marjana Lipovšek, dr. Gabi Vogrinčič Čačinovič, dr. Aleksandra Kornhauzer, Irena Grafenauer, dr. Spomenka Hribar, dr. Vesna V. Godina, dr. Danica Purg, Mojca Senčar in dr. Manca Košir.

50 izbrank zadnjega in 10 dekadnega obdobja, »life-style«presežki, ki se in bi se morali dotikati življenj posameznika ter pronicljiva mnenja uglednih piscev, bodo podrobno predstavljeni v prvi številki nove revije Onaplus, ki bo letos izšla štirikrat. Prva številka bo naprodaj od jutri, 8. marca dalje.

Slovesnost Oninih 50 je potekala pod režisersko taktirko Mateja Filipčiča, ki je v program, povezovala sta ga Bernarda Žarn in Mario Galunič, vpletel veliko aktualnih ženskih vprašanj. Na odru so se o uspešnosti žensk v današnjem času in njihovem vplivu  na družbeno dogajanje pogovarjali Danica Purg, Ivo Boscarol, Valentina Smej Novak in Leon Magdalenc.