Panika v zraku zaradi napačnega sporočila

Posadka družbe Aer Lingus je na letu Dublin - Pariz ustvarila paniko med potniki, ko je po nesreči sprožila avtomatsko sporočilo, da bo letalo zasilno pristalo.

Objavljeno
15. september 2009 15.18
An.B.
An.B.
Pariz - Okoli 70 prestrašenih potnikov, večinoma Francozov, je kakšnih 20 minut po vzletu preživelo nekaj grozljivih minut, prepričanih, da bodo treščili v morje. Na srečo so kmalu ugotovili, da je posadka airbusa A320 enostavno sporočila napačno avtomatsko sporočilo.

 

Potniki so po vzletu sprva slišali sporočilo v angleščini, ki je najavilo turbolentno območje in zahtevalo ponovno zapenjanje pasov. Takoj zatem je sledilo še sporočilo v francoščini. Mirni angleško govoreči potniki so se, misleč, da gre za isto sporočilo, smehljali njihovim francoskim kolegom, ki so se ob sporočilu pričeli tresti, jokati in zganjati histerijo.

 

Posadka je ob paničnih reakcijah kmalu ugotovila, da je nekaj narobe in hitro razložila napako. Stevardesa je enostavno pritisnila napačen gumb in predvajala napačno vnaprej posneto sporočilo. Francoski potniki so ob obvestilu seveda takoj pomislili na nesrečo Airbusa A330 v lasti družbe Air France, ki je strmoglavilo nad brazilskimi vodami in ubilo vseh 228 potnikov in članov posadke.