10 stvari, ki jih moramo vedeti o Litvi

Ali razlikujete Litvo od Latvije? Kdo je litovski predsednik? Hm? Kaj ni predsednica?

Objavljeno
21. september 2013 18.08
*jer*Vilinus , Litva 2
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Navdušila sta nas virtuoznost in borbenost Litovcev pod košem. Spoznali smo se z imeni, kot so Mačiulis, Valančiunas, Motiejunas...  Tudi litovsko himno smo na Eurobasketu večkrat slišali.

Pred nocojšnim finalnim obračunom med Litvo in Francijo je vendarle skrajni čas, da se naučimo še nekaj najpomembnejših dejstev o Litvi.

1.

Litva ni Latvija. Zamenjati državi je nekaj takšnega kot Slovenijo zamešati s Slovaško. Skratka, ne spodobi se. Za Slovence je zmeda še večja, kadar imamo opravka s tema baltskima državama v tujih jezikih: Torej, Litva se v litovskem jeziku imenuje Lietuva, v angleščini Lithuania, po nemško je Litauen.

(Latvia= angl. Latvija= nem. Lettland) leži severno od Litve; glavno mesto je Riga. Tretja baltska država je Estonija (gl. mesto Tallin).

2.

K Litvi spadajo naslednji osnovni podatki: prebivalci se imenujejo Litovci, jezik litovščina. Glavno mesto je Vilnius (uporablja se tudi Vilna, vendar se tako imenuje v poljščini).

3.

Predsednik države je ženska, predsednica Dalia Grybauskaitė. Predsednik litovske vlade Algirdas Butkevičius je bil ravnokar na delovnem obisku v Sloveniji, pa ne samo zaradi petkovega kosila z gospo kolegico Bratušek, ampak je seveda šel v Stožice.

4.

Je največja od treh baltskih držav: ima 3,3 milijona prebivalcev na 65.000 kvadratnih kilometrov. Torej je majhna, ampak ne manjša od Slovenije. Tudi morske obale imajo več od nas: 99 kilometrov.

5.

Triglava pa nimajo. Niti slučajno. Njihov najvišji vrh po imenu Aukštasis je visok natanko 294 metrov.

6.

Od 1. julija letos do konca leta Litva predseduje Evropski uniji.

7.

Jezik? Najstarejši indo-evropski sploh. Spada v skupino baltskih jezikov, drugi je latvijski (estonski ne). Podobno kot Slovenci so Litovci izjemno ponosni na to, da jim je uspelo lastni jezik ohraniti tudi za časa poljske in ruske nadvlade.

Sveiki atvyke pomeni dobrodošli. Izgovorjava? Svejki atvike.

V tem nam precej nedomačem jeziku najdemo nekaj zelo domačega: med 32 črkami abecede tudi č, š in ž.

8.

Evra (še) nimajo (blagor njim), pač pa nacionalno valuto litas (LT).

9.

Najbolj znana litovska jed je zagotovo hladna juha iz rdeče pese, torej hladen boršč oziroma po litovsko šaltibarščiai, našemu okusu bliže pa so cepelinai, krompirjevi cmoki, polnjeni z mesom.

10.

Najpopularnejši šport v Litvi? Brez dvoma - košarka!