7 sosedov, ki si zaslužijo Nobelovo nagrado za mir

Imate soseda, ki dovoli, da vaši obiskovalci parkirajo na njegovem mestu? Zasluži si priznanje!

Objavljeno
06. oktober 2013 20.51
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

V petek bo spet razglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir. Medtem ko v Oslu v popolni tajnosti poteka finalni izbor, so nekateri mediji, recimo britanski Guardian, izdelali svoj seznam ljudi, ki bi si po njihovem mnenju zaslužili to laskavo priznanje, drugi pa ubirajo alternativne verzije. Denimo Huffington Post, ki za Nobelovo nagrado za mir predlaga 7 (tipov) sosedov, ki morda niso ravno zaslužni za svetovni mir, nedvomno pa za mir v stanovanjskem bloku, ulici ali soseski.

Prirejeno našim razmeram prijavljamo nominacije tudi mi:

1. Sosed, ki sesa stanovanje in/ali igra klavir ob človeških urah.

Čeprav od sosedov ne moremo pričakovati, da jih ne bo ne videti ne slišati, vzoren sosed kultivira obzirnost v skladu z rekom Ne stori sosedu tistega, kar ne želiš, da sosed stori tebi. Med osmo zvečer in osmo zjutraj ima večina ljudi rada ljubi mir.

2. Sosed, ki začne v soboto kositi travo šele ob deseti uri dopolne.

Čeprav trava kar vabi h košnji, se miroljuben sosed drži prastare tradicije: sobota dopoldne je čas za hišna opravila, nedelja je dan za počitek in poljska dela je dovoljeno opravljati le izjemoma.

3. Sosed, ki pusti vam ali vašim obiskom parkirati na njegovem mestu.

Parkiranje v mestu je pogosto misija nemogoče. Edina idealna rešitev je skleniti s sosedom dogovor v obojestransko korist: Kadar je prostor, parkiraj pri meni, pozvoni, če je vozilo treba umakniti.

4. Sosed, ki pozimi počisti sneg tudi pred vašim pragom.

Zlasti, če to stori ročno, z lopato. Tistega, ki skida parkirni prostor in si ga potem ne rezervira z gajbico, pa bi morali pri priči razglasiti za svetnika.

5. Sosed, ki pobira iztrebke za svojim psom in ne pušča vreč smeti pred svojimi vrati.

Samoumevno za večino, ne pa za vse. Nekateri imajo doma kot iz škatlice, za tisto pred vrati jim ni mar.

6. Sosed, ki napove rojstnodnevno zabavo (in vas povabi nanjo).

V vsakem hišnem redu bi moralo pisati, da je vsako stanovanje upravičeno do ene bučne zabave letno. Več njih pa po dogovoru s sosedi...

7. Sosed, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja v soseščini.

Seveda se ne želimo radovedne sosede, ki cele dneve opreza za svojimi sosedi. Še manj pa si želimo takega, ki se ga nič ne tiče. Bolj od dragega zavarovanja, alarmnih naprav in protivlomnih vrat pomaga ravno prav radoveden sosed, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja v bloku, ulici ali naselju.