Afganistanski kriket

Na igrišču, obkroženem z betonskimi zidovi in bodečo žico, na katero moški nimajo vstopa, trenira afganistanska ženska reprezentanca kriketa. Njen obstoj bi bil še nedolgo tega v talibskem režimu nekaj nepredstavljivega, zdaj pa se dekleta pripravljajo na prvi mednarodni nastop na azijskem prvenstvu za ženske reprezentance do dvajsetega leta.

Objavljeno
01. februar 2011 20.27
panorama, AFP
panorama, AFP
Azijsko prvenstvo za ženske reprezentance bo februarja v Kuvajtu. Radikalna islamska talibska milica, ki jo je z oblasti leta 2001 strmoglavila ameriška vojska, je prepovedala vse ženske športe pa tudi marsikaterega moškega. Članice ekipe tudi zdaj čutijo pritiske in nasprotovanje bolj tradicionalističnih Afganistancev.

»Veliko moških meni, da šport ni primeren za dekleta. Pravijo nam, da ne smemo igrati nogometa in rokometa. Jaz pa mislim, da ljudem prinašamo upanje. Ko treniramo, smo popolni, ne glede na spol,« pravi šestnajstletna metalka Tabasom. »Imamo močno, dobro ekipo, in če nas primerjam z drugimi državami, smo tudi seksi,« je pogumna.

Kriket postaja čedalje bolj priljubljen šport v Afganistanu, odkar so ga v devetdesetih letih dvajsetega stoletja v državo prinesli afganistanski begunci, ki so se po koncu sovjetske invazije vračali iz Pakistana, norega na kriket. V Kabulu zdaj trenira že 600 igralk kriketa, za trenerko reprezentance pa je afganistanska kriket zveza na pomoč poklicala kar nekdanjo pakistansko selektorko Hadžro Sarvar. Čeprav dekleta za zdaj še vadijo v lastnih oblačilih, bodo na prvenstvu odeta v rdeče-modre drese in bele rute.