Ana Frank odslej tudi na Dunaju

V muzeju voščenih figur v Pratru so jo posadili so jo za pisalno mizico v natančnem posnetku sobice iz skrivališča.

Objavljeno
04. september 2013 17.16
Nevenka Žolnir, Panorama
Nevenka Žolnir, Panorama

V zgodovinskem delu dunajskega muzeju Madame Tussauds bo po novem na ogled voščena figura Ane Frank, avtorice znamenitega dnevnika iz skrivališča Judov sredi Amsterdama med drugo svetovno vojno.

Figura prikazuje Ano kot štirinajstletno deklico v letu 1943. Za oblikovalce v muzeju je bil to poseben izziv, saj na svoji zadnji fotografiji šteje le enajst let in so jo morali postarati. Poskrbeli so, da je izraz na njenem obrazu optimističen, saj njeno pisanje do zadnjega preveva pozitivni duh, poln upanja na srečen konec.

V spomin in opomin

Kot poroča agencija Compress, je na prvi predstavitvi figure govorila direktorica judovskega muzeja Danielle Spera. Poudarila je, da je zelo pomembno, da tragična usoda Judov ostane v spominu čim širšega kroga ljudi. Muzej Madame Tussauds v Pratru je točka, ki jo vsako leto obišče množica ljudi, tudi mladih, zato je po njenem zelo primerno mesto za predstavitev Ane Frank.

Da bi čim bolj avtentično predstavili takratne okoliščine, so figuro postavili za pisalno mizico v natančnem posnetku sobice iz skrivališča v hiši sredi Amsterdama.

»Rekonstrukcije sobe Ane Frank smo se lotili s posebno ljubeznijo, kajti zavedamo se, da je naše poslanstvo tudi izobraževalno. K nam prihaja veliko mladih in zgodovinske osebnosti jim poskušamo predstaviti čim bolj pristno. Vsi predmeti, od tapet do pohištva in slik, so postavljeni tako, da opazovalcu prikažejo v svet, ki je tesen, a poln upanja,« je dejala Arabella Kruschinski, vodja dunajskega muzeja Madame Tussauds.

Dnevnik najstnice, preveden v 50 jezikov

Najstnica Ana je s svojo in še eno družino živela skrivno življenje 25 mesecev, od junija 1942 do avgusta 1944, in v tem času je nastajal njen znameniti dnevnik, ki je obenem zgodba o odraščanju in neprecenljiv dokument svojega časa.

Grozote taborišč, kamor so jih razposlali po tem, ko so jih odkrili, je preživel le njen oče, petnajstletna Ane je umrla zaradi tifusa tik pred osvoboditvijo. Na pisalni mizici v muzeju so tudi listi iz dnevnika, natančni posnetki originala, ki ga je oče Otto Frank izdal leta 1947 in je bil preveden v 50 jezikov. Voščeni dvojnici sta sicer na ogled še v Amsterdamu in Berlinu.