Andy Williams: glas, ki ga ne bomo pozabili

»Mesečeva reka, širša od milje, ki te bom v slogu prečkal nekega dne ...«

Objavljeno
27. september 2012 18.06
Posodobljeno
27. september 2012 21.00
Jasna Kontler Salomon, znanost
Jasna Kontler Salomon, znanost

Tak je približen prevod začetka besedila z Oskarjem nagrajene legendarne ameriške popevke Moon River iz filma Zajtrk pri Tiffanyju, kjer jo je zapela nič manj legendarna in prelepa igralka Audrey Hepburn. Prvi, ki je zapel Moon River, pa je bil ameriški pevec iz zlate dobe ameriških popevk, Andy Williams, ki je ta teden, v starosti 84 let, po enoletnem boju z rakom umrl na svojem domu v Bransonu; ob njem so bili njegova druga žena Debbie in trije otroci.

Kot Howard Andrew Williams se je rodil v Iowi, profesionalno pevsko pot je začel skupaj s tremi brati kot kvartet bratov Williams. Preden je uspel, je pel tudi v nočnih klubih in bil spremljajoči pevec Bingu Crosbiju. Do prvih uspehov je pevec prišel v zgodnjih 50. letih prejšnjega stoletja in kmalu je postal velika zvezda.

Svojo najbolj znano pesem Moon River, ki sta jo napisala Henry Mancini in Johnny Mercer, je opisal kot čudovito skladbo z brezčasnim liričnim besedilom. »Nikoli nisem skušal peti kot kdorkoli drugi, na srečo tudi nisem zvenel kot kdorkoli drug. Enostavno se je tako zgodilo,« je pevec razložil skrivnost svoje uspešnosti pri različnih generacijah.
Med letoma 1962 in 1972 je Williams vodil tudi svoj tedenski televizijski šov, s katerim si je v devetih letih prislužil tri emmyje in požel mednarodno slavo. V 90. letih je v Bransonu, odprl gledališče Moon River, kjer so gostovali številni umetniki in komedijanti.

Pevčev kronist Tony Christie ga je opisal kot zelo šarmantnega moža stare šole, Donny Osmond pa ga je opisal kot svojo inspiracijo v glasbi in življenju. Konec 90. let mu je uspelo očarati tudi sodobno generacijo s popevko Music to Watch Girls Go By in dokazal, da še ni za med staro šaro.