Anekdota o pisateljici J. K. Rowling

Pisateljica J. K. Rowling je leta 1990 dobila idejo za roman o Harryju Potterju, ko je potovala z vlakom iz Manchestra v London.

Objavljeno
09. oktober 2012 06.49
Posodobljeno
09. oktober 2012 09.00
Delo.si
Delo.si
Pisateljica J. K. Rowling (rojena 1965) je leta 1990 dobila idejo za roman o Harryju Potterju, ko je potovala z vlakom iz Manchestra v London. Še istega večera se je lotila pisanja.

Konec leta 1994 se je po razpadlem zakonu z nekim portugalskim novinarjem vrnila iz Portugalske z enoletno hčerko in se zatekla v majhno stanovanje k sestri v Edinburgu.

Takrat je ravno prav končala prvo knjigo o Harryju Potterju, poiskala založnika in novembra 1996 dosegla vsesplošen uspeh - prodali so 325 milijonov prvih šest romanov.

Naslednje leto je izjavila:

»Ta knjiga mi je rešila duševno zdravje. Razen lastne sestre nisem poznala nikogar. Denarno nisem bila še nikoli dotlej tako na psu,še tisto malo, kar sem prihranila, je šlo za otročkove potrebe.« Prvo zgodbico je napisala s šestimi leti. Zajček dobi ošpice, čebelica pa ga pozdravi.

Ko je bila že svetovno slavna, je zapisala:

»Že od časa zajčka in čebelice sem si želela biti pisateljica, ampak nisem nikomur povedala, ker sem se bala, da bi mi napovedovali neuspeh.«