Arhitekturna provokacija v obliki steklene kocke

Arhitektura ne more spremeniti sveta.

Objavljeno
22. julij 2013 16.51
Smilja Štravs, Kult
Smilja Štravs, Kult

Riot Isolation Cube, Iso-Cube ali zgolj steklena kocka je nenavaden arhitekturni eksperiment, katerega avtor je mladi slovenski arhitekt Tomaž Krištof. Pred kratkim je njegova kocka dobila drugo nagrado na mednarodnem natečaju za montažna bivališča Temporary shelter housing v okviru srečanja mladih arhitektov v Antaliji v Turčiji.

Gre za zanimivo, predvsem pa izjemno aktualno stvaritev, nekakšno arhitekturno provokacijo, ki sovpada z zadnjimi nemiri na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu. »Steklena kocka Iso-Cube, kot že ime pove, izolira svojo vsebino od okolice in je namenjena članom mednarodne finančne in politične elite, ki bi hoteli proteste, ki so v zadnjih letih vzplamteli proti njim, videti iz neposredne bližine in se pri tem naslajati nad bedo in obupom protestnikov,« pravi Krištof.

To je eksperiment, ki se sprašuje, ali nam je res uspelo priti kaj dalj od srednjeveških »predstav« kurjenja čarovnic, javnega obglavljanja na osrednjih mestnih trgih ali surovih gladiatorskih iger; sklep je, da je vse, kar je napredovalo, le tehnologija ubijanja, arhitektura pa je lahko njen zaveznik.

Iso-Cube je nastal kot odziv na proteste v New Yorku med akcijo Occupy Wall Street pred slabima dvema letoma. Ulica je bila polna ljudi, ki so pod geslom We are 99% demonstrirali proti finančni eliti, medtem ko so pripadniki te elite ob protestih uživali!

Na balkonih stavbe ene izmed finančnih družb so poslovneži pili šampanjec, se zabavali ob opazovanju protestnikov in jih fotografirali s svojimi dragocenimi fotoaparati. Zanje so bili protestniki zgolj brezimna neškodljiva množica, ki jim, na varnem v zgornjih nadstropjih stavbe, nič ne morejo. »Opazovali so jih podobno, kot opazujemo črede divjih živali na programu Discovery Channel – kot nižjo obliko življenja, zelo lepo v svojem naravnem okolju sicer, vendar le čisti estetski užitek,« pravi avtor kocke Tomaž Krištof.

Iso-Cube ni kakšna velika arhitekturna mojstrovina, temveč le preprosta steklena kocka, narejena iz stekla, ki svetlobo prepušča le v eni smeri: od zunaj deluje kot ogledalo, od znotraj pa kot navadno prosojno steklo. Steklo je neprebojno, v dvignjenem podiju kocke pa je shranjeno vse, kar manjša skupina ljudi potrebuje za dober teden dni (kisik, voda, hrana, baterije, sanitarije itd.).

Krištofova provokacija je izziv elitam vsega sveta, ki protestov »malih ljudi« ne razumejo kot svarilo k ukrepanju, temveč kot gverilsko obliko sodobnega turizma. »Iso-Cube omogoča uporabnikom, da so sredi nemirov, opazujejo, vendar sami niso opazovani. Čutijo energijo protesta, a so hkrati popolnoma varni.« Iso-cube je podoben podvodnim kletkam, namenjenim varnemu potapljanju med morskimi psi, močnim vozilom za safari, ki omogočajo turistom soočiti se z levi iz oči v oči, ali popularnemu papamobilu.

»Arhitekti se brez dvoma lahko identificiramo s skupino 99%, a naša profesionalna zavezanost služenju naročnikom nam zapoveduje iskanje novih načinov zadovoljevanja nasladnih potreb elite,« meni Krištof. Navsezadnje arhitekture brez elite sploh ne bi bilo. Možnosti še zdaleč niso izčrpane! Na balkonih Wall Streeta so izbranci proteste kar dobro videli, a nekaj je še vedno manjkalo – izrazi obupa na obrazih protestnikov so jim ostali prikriti, saj so jih opazovali s prevelike razdalje.

Vendar pozor, ne smemo se slepiti, da gre zgolj za dekadenco elite. Kdorkoli izmed množice na ulici spodaj bi se sčasoma začel vesti popolnoma enako, če bi postal eden izmed bogatašev na balkonih. Nihče izmed nas ni imun za prepovedane užitke voajerizma.

Možnosti uporabe izolirane steklene kocke so neskončne. Iso-Cube je popolno mesto za poslovni sestanek, ki ga nihče izmed povabljenih ne bo nikoli pozabil! Voditelji mednarodnega denarnega sklada in podobnih organizacij sestankujejo s predstavniki lokalnih oblasti kar sredi demonstracij, ki zunaj potekajo prav proti njim. »Kakšen razgled in kako primerno mesto za rezanje plač, nižanje socialnih standardov in višanje davkov!« Iso-Cube pa lahko uporabimo tudi ob veliko prijetnejših trenutkih.

Družina se lahko zbere ob tradicionalnih praznikih, kot je božič pri nas ali zahvalni dan v Ameriki – zunaj lačna množica, znotraj preobložena miza s hrano. Iso-Cube je popoln kraj za romantično večerjo ali zaroko. Ni je ženske, ki bi zmogla zavrniti diamantni prstan znotraj steklene kocke z razgledom na policiste, ki pretepajo obupane brezposelne demonstrante. »Navsezadnje arhitektura ne more resnično spremeniti sveta. Lahko ga naredi le nekoliko lepšega. Vsaj za nekatere …«