Beseda leta 2012 je hashtag

Preteklo leto je bilo leto hashtaga. Njegova raba se je razširila celo na verbalno komunikacijo in poimenovanje otrok.

Objavljeno
05. januar 2013 20.15
Ma. Ja. Delo.si
Ma. Ja. Delo.si

Zveza American Dialect (ADS), ki se ukvarja s preučevanjem angleškega jezika ter ostalih jezikov in narečij, ki vplivajo nanj, je že 23 leto zapored izbrala besedo leta.

Tokrat je to postala beseda »hashtag«, ki je najbolj poznana uporabnikom socialnega omrežja twitter. Označuje namreč kombinacijo simbola # in besede ali fraze (na primer #besedaleta), s pomočjo katere uporabniki omenjenega socialnega omrežja označujejo določeno temo ali si odgovarjajo.

Čeprav je beseda hashtag v rabi že več let − prvič so jo namreč na twitterju uporabili leta 2007 −, lahko po pisanju portala neprofitnega novinarskega inštituta Poynter mirno rečemo, da je bilo leto 2012 leto hashtaga.

»To je bilo leto, ko je 'hashtag' na spletu postal povsod navzoč fenomen,« je dejal predsednik odbora za nove besede pri zvezi ADS Ben Zimmer. »Tako na tvitersferi kot drugod so hashtagi oblikovali takojšnje družbene trende in širili kratka sporočila o različnih temah od politike do pop kulture,« je dodal.

Hashtaganje je postalo celo tako priljubljeno, da se je razširilo na ostala družbena omrežja, uporabljalo pa se je celo v verbalni komunikaciji. Poleg tega so letos z besedo hashtag poimenovali tudi prvega dojenčka.

Beseda leta znova iz spletnega sveta

Za naziv besede leta po izboru zveze ADS so se sicer potegovale še besede YOLO, kratica, ki v angleškem jeziku označuje staro modrost Le enkrat se živi (You Only Live Once); proračunski prepad (fiscal cliff) oziroma nevarnost višjih davkov in nižje proračunske porabe; besedna zveza Gangnam style, torej naslov priljubljene skladbe južnokorejskega glasbenika po imenu PSY; enakost zakonov (marriage equality), ki označuje pravno izenačitev porok istospolnih partnerjev s porokami parov obeh spolov; in 47 odstotkov (47 percent), kolikor znaša delež državljanov ZDA, ki ne plačujejo zveznega davka na dohodek.

Zmagovalna beseda leta tako že tretjič v zadnjih štirih letih prihaja iz računalniškega sveta. Leta 2009 je ta naziv namreč pripadel besedi tvit (tweet), leta 2010 pa besedi aplikacija (app).