Brezplačni džojnti za žrtve poplav v Koloradu

»Prebivalcem Boulderja želimo olajšati tegobe,« je dejal eden od delilcev.

Objavljeno
24. september 2013 19.08
Colorado Flooding
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Boulder - Po velikih poplavah, ki so odnesle 10 življenj, se prebivalci gorskega mesteca Boulder v Koloradu poskušajo vrniti k svojim vsakodnevnim opravilom, med drugim tudi kajenju marihuane.

V trgovskem središču mesta so uporabnikom marihune, ki so zaradi poplav pod stresom, in tistim, ki so izgubili svoje zaloge, včeraj delili brezplačne zvitke, piše Huffington Post.

»Prebivalcem Boulderja želimo olajšati tegobe,« je dejal eden od organizatorjev Rob Corry, in dodal, da sočasno poteka tudi protest zaradi predlaganega 15-odstotnega davka na prodajo marihuane. O zakonu bodo prebivalci glasovali novembra.

Brezplačne džojne so pred dvema tednoma v znak protesta delili še v eni zvezni državi Kolorado, v Denverju. Razdelili so jih 600. Kljub dolgi vrsti čakajočih, niso nikogar aretirali; niti delilcev. 27-letna Janet Ozborn je za Denver Post povedala: »Želela bi si večjega, a sem dobila najmanjšega. Nič hudega, zastonj je«.

Američani čedalje bolj sproščeni glede marihuane

Kolorado je novembra lani izglasoval referendumsko pobudo, ki odraslim dovoljuje uporabo manjših količin marihuane za posvetne namene. Zvezna zakonodaja jo sicer še vedno uvršča med najbolj nevarne droge in lahko zato proti njenim uporabnikom sproži zvezni sodni proces. Po drugi strani v Koloradu, kjer so najbolj sprostili zakonodajo, pričakujejo, da se bo v prvem letu po legalizaciji vzpostavil 600 milijonov dolarjev vreden trg, ki naj bi prinesel v državno blagajno dobrih 130 milijonov.­ (S. K.)