Deloindom: Arhitekturni dialog - Prenova mansarde za mlado družino

Študentka arhitekture svetuje, kako prostorsko reorganizirati obstoječo mansardo.

Objavljeno
09. september 2013 11.48
Manja Bergant
Manja Bergant

Štiričlanska družina si želi obstoječo mansardo prostorsko reorganizirati in jo spremeniti v sodobno stanovanje s čim bolj odprtimi in izkoriščenimi prostori. Načrtujejo temeljito prenovo vseh prostorov in kopalnice, za dodatno otroško sobo pa so pripravljeni zgraditi tudi prizidek.

Obstoječa prostorska zasnova ni dobra, saj jo sestavljajo štirje popolnoma ločeni prostori (celična zasnova), ki glede na namen niso razporejeni pravilno. Namesto da bi se dnevna bivalna prostora (kuhinja z jedilnim kotom ter dnevni prostor) med seboj povezovala in se odpirala proti skupni terasi, sta ločena in načrtovana na nasprotnih straneh. Ker takšna zasnova tudi mladi družini ni všeč, si želijo, da bi čim prej zaživeli v novem stanovanju, ki bi kljub nekaterim omejitvam lahko končno »zadihal«. Inštalacijski bloki so predvideni le na obeh stenah kopalnice, zato se mora temu prilagoditi tudi lega kuhinje. Prav tako moramo upoštevati, da je stena, ki poteka po sredini stanovanja, nosilna, kar preprečuje, da bi bila kuhinja in dnevni prostor popolnoma združena. Dopuščajo možnost, da bi tretjino stene porušili in tako prostora povezali med seboj.

Kakšno rešitev družini predlaga študentka arhitekture, si preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.