Deloindom: Bolezni sadnega drevja

Tokrat pišemo po čem prepoznamo najbolj kužne bolezni sadnih rastlin, pred katerimi ni zaščite in kako v nasadu preprečimo njihovo širjenje.

Objavljeno
23. september 2013 11.59
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom
Ljubiteljski sadjarji se v svojih nasadih čedalje pogosteje srečujejo z boleznimi sadnega drevja, ki jih z dotlej poznanimi načini varovanja ne morejo obvladati. Drevesa opazno hirajo, rodijo slabo ali sploh ne, na skorji se pojavljajo rane, smolijo ali v nekaj letih po sajenju propadejo. Bolezni, ki jih s škropljenjem ni mogoče preprečiti, uničujejo drevesa tudi v profesionalnih sadovnjakih. Pri mnogih z ohranitvijo okuženega drevesa tvegamo prenos okužbe na zdrava. Njihov razmah je kljub temu mogoče omejiti.

O prepoznavanju bolezenskih simptomov v sadovnjaku in priporočljivih ukrepih smo se pogovarjali z dr. Ivanom Žežlino, specialistom za varstvo rastlin na Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Nova Gorica. »Medtem ko je glivična obolenja večinoma mogoče obvladovati s škropljenjem, lahko pri novejših, ki jih povzročajo bakterije, fitoplazme ali virusi, pomaga le uporaba preverjeno zdravih sadik, podlag in cepičev, odstranjevanje obolelih dreves in preprečevanje okužb, ki jih prenašajo insekti. Zoper marsikaterega prenašalca smo nemočni, saj je zaostrena evropska zakonodaja o fitofarmacevtskih sredstvih (FFS) mnoge insekticide izločila iz uporabe,« pravi sogovornik.

Opise posameznih bolezni in navodila, kako odstranimo bolno drevo, preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.