Deloindom: Botanični vrt praznuje 203 leta

Botanični vrt Univerze v Ljubljani svoj 203. rojstni dan obhaja 11. julija. Njegove privržence in ljubitelje rastlin, ki ga želijo oznamovati z obiskom, vabi vodstvo vrta na ta dan, ob 17. uri na javno vodenje.

Objavljeno
10. julij 2013 13.08
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

V vodenje je vključen tudi ogled tropskega rastlinjaka. V primeru dežja se bo večji del ogleda odvijal prav v rastlinjaku.

Naša častitljiva univerzitetna botanična ustanova deluje že vse od odprtja 11. julija 1810 na isti lokaciji, kar jo v mednarodnem merilu uvršča na zelo visoko raven. Tudi letošnjem letu je dosegla nekaj zelo pomembnih strokovnih prebojev v svetu. V kraljevem združenju za čebulnice na Nizozemskem, ki je pristojno za rod zvončkov (Galanthus), so mu priznali več predstavljenih sort navadnega malega zvončka, v Angliji so objavili predavanje na Galanthus Gala, po predstavitvah pa je v svetu zavladalo izredno zanimanje za sorte slovenskih zvončkov. Drugi sklop dogodkov je vezan na navadne ciklame. Pri navadni ciklami so bile v svetovni monografiji predstavljene raziskave za celoten rod Cyclamen. Delo je izšlo v Londonu pri Kew Gardens in Cyclamen society.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani se je v delu, ki je junija izšlo na Dunaju, uvrstil med evropsko pomembne botanične vrtove, knjižna dela, ki jih je izdal, pa so se uvrstila v svetovne kataloge NHBS v Anglji, Koeltz Scientific Books in Amazon.

Poleg tega je za ekipo vrta pomembna mednarodna referenca povabilo Royal Kew Gardens iz Londona za sodelovanje pri milenijskem projektu svetovne semenske banke (Seed Millenium bank). Direktor botaničnega vrta v Ljubljani dr. Jože Bavcon s sodelavci bo več dosežkov iz bogate mednarodne dejavnosti vrta v letošnjem letu javnosti predstavil 11. julija ob 11. uri v predavalnici Botaničnega vrta na Ižanski cesti 15 v Ljubljani.

Katere razstave si lahko do konca avgusta pogledate v botaničnem vrtu in kako lahko čas v vrtu preživijo med počitnicami otroci, si lahko preberete na www.deloindom.si.