Deloindom: Kompoziti in zrcalne žaluzije

Na sejmu v Celju so se predstavljala tudi podjetja, ki ponujajo stavbno pohištvo in senčila, našo pozornost je med drugim pritegnilo stavbno pohištvo iz kompozitnih materialov in zrcalne žaluzije. 

Objavljeno
25. september 2012 12.47
Barbara Primc
Barbara Primc
Stavbno pohištvo iz kompozitnih materialov

Kompozitni materiali imajo zelo široko uporabo, najdemo jih tako v letalski industriji kot v čistilnih napravah, skratka povsod tam, kjer lahko pričakujemo težke razmere pri uporabi, pravi Bruno Šurina iz podjetja Glas­plast, ki je v Celju predstavljalo okna, vrata in zimske vrtove iz fiberglassa, mešanice steklenih vlaken in poliestrske smole. Sam material se sicer že nekaj časa uporablja za izdelavo profilov za stavbno pohištvo, novost pa je izpopolnjen način njegove obdelave - in tehnologijo tako imenovane poltruzije (vlečenje steklenih vlaken) so izpopolnili prav v Hrastniku, kjer zdaj poleg tega, da izdelujejo profile, ponujajo »know how« tudi drugim podjetjem, ki se ukvarjajo s tem. Profili imajo vzdolžno vgrajenih 70 odstotkov steklenih vlaken, spojenih s poliestrsko smolo, kar jim zagotavlja moč, togost ter zvočno in toplotno izolativnost. Z zadnjo lastnostjo izpolnjujejo tudi zahteve za pasivne stavbe, kar potrjujejo certifikati Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Pomanjkljivosti, značilne za stavbno pohištvo iz drugih materialov, so tako izničene - material in z njim okenski profili se ne krčijo, ne raztezajo, odporni so proti vremenskim vplivom, zato se okna ne povešajo, pojasnjuje Šurina in pri tem poudari, da profili nimajo nobenih ojačitev, prav tako ne komor (komore po njegovih besedah niso namenjene zgolj zagotavljanju toplotne izolativnosti, ampak tudi ojačitvi). In medtem ko so vogali pri oknih iz drugih materialov varjeni, jih pri kompozitnih vijačijo, kar je pri trislojni zasteklitvi zelo pomembno - kvadratni meter tehta 46 kilogramov, to pa je teža, ki jo profili z varjenimi vogali težko prenašajo brez posledic (povešanje jih poškoduje).

Sestava kompozitnega materiala omogoča izdelavo zelo ozkih profilov, kar pomeni več­jo zastekljeno površino in s tem več svetlobe v prostoru, kar je še zlasti pomembno pri oknih manjših dimenzij, hkrati pa omogoča izdelavo zelo velikih dimenzij stavbnega pohištva iz enega samega kosa. Šurina pravi, da so tako izdelali tudi šestmetrske drsne stene.

Več o ponudbi s sejma si lahko preberete v zadnji izdaji priloge Deloindom in na www.deloindom.si, kjer si lahko ogledate tudi videoposnetek s sejma.