Deloindom: Oblikovanje - manj je več

»Plemenita preprostost« ali »tiha veličastnost« sta stara pojma, skovana, še preden se je v sodobnem času uveljavilo novo oblikovalsko načelo, izraženo s sloganom manj je več.

Objavljeno
14. september 2012 16.44
Milan Ilić
Milan Ilić

Preproste rešitve so postale temeljno vodilo sodobnega oblikovanja. O tem se lahko še do 16. septembra prepričamo v Leipzigu v muzeju uporabne umetnosti Grassi. Razstava Bistvo stvari: oblikovanje in veščina redukcije pojasnjuje, kako in zakaj je nastalo to univerzalno načelo, ki ni povezano s časom in prostorom. To načelo se že od nekdaj pojavlja v različnih kulturah po vsem svetu - pri japonskih sandalih, Thonetovih stolih, jušnih kockah, zvitkih toaletnega papirja in kondomih, a tudi legokockah, brušenih diamantih in ipodu. Vse te predmete si je mogoče ogledati na razstavi v Leipzigu.

Obiskovalec, ki se sprehodi mimo preprosto oblikovanih predmetov, se zave, kako težko je pravzaprav čim bolj racionalizirati material, se posvetiti samo njegovim najpomembnejšim nalogam in ustvariti abstrakt­ne oblike. To je takoj očitno pri pohištvu in drugih gospodinjskih predmetih, ki smo si jih ogledovali v muzeju Grassi.

Več o minimalizmu in njegovih prednostih si preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.