Deloindom: Odprta vrata - Odlike sodobne dolenjske hiše

V tokratni rubriki Odprta vrata predstavljamo sodobno enodružinsko hišo, ki kljub izvirnemu oblikovanju utrjuje spomin na nekoč razvito kulturo prostoru pripadajoče gradnje.

Objavljeno
25. september 2012 17.14
Dr. Živa Deu
Dr. Živa Deu
S septembrom in začetkom novega šolskega leta so se končala poletna potepanja z ogledovanjem arhitekturnih posebnosti slovenskega prostora. Ostali so spomini na osamljen grad Lože v Vipavski dolini, na popotresno obnovljeno cerkev sv. Duha na Javorci, na kakovostno prenovljene stavbe s čudovito restavriranimi poslikavami na stavbnih ovojih v Železnikih, na hiše na drevesih v Lučah, na presenetljivo lepe in kakovostno ohranjene združbe hramov in zidanic v Gadovi peči, na stražarja reke Kolpe, grad Kostel, in tako naprej. Vse lepo pa v zavesti prekrivajo številne slike kulturnih krajin, ki so do grdega izmaličene z objekti globalnih oblik, med katerimi izstopajo kričeče obarvane ali z nerazumno predelanimi tradicionalnimi okrasnimi motivi polepšane stanovanjske hiše, ki z veliko naglico osvajajo tudi težje dostopne lokacije.

V neprijeten spomin na arhitekturno podobo naselij v Dravski, Mislinjski, Savski in še kateri dolini ali na razložena naselja po slikovito razgibanem škofjeloškem, bizeljskem, dolenjskem gričevju, na arhitekturo, ki uničuje stavbno kulturo in zmanjšuje umetnostne vrednosti raznolikih kulturnih krajin, pa se kot čudodelno zdravilo vrinejo tudi kakovostni vzori. To so hiše, ki so jih arhitekti oblikovali tako z upoštevanjem vseh določil, podanih v splošnih in podrobnih dokumentih o urejanju prostora in gradnji objektov, kot z upoštevanjem lokalnih podrobnosti, od naravnih danosti do razpoznane stavbne tradicije.

Celoten članek si lahko preberete v današnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.