Deloindom: Piknik na domačem vrtu

Poletje privabi na plano tudi ljubitelje hrane na žaru. A ta ni nujno pripravljena le na piknikih; vrtni kamin, žar ali kar celotna kuhinja na prostem lahko najde svoje mesto na domačem vrtu.

Objavljeno
18. julij 2013 12.12
Aleksandra Zorko, Deloindom
Aleksandra Zorko, Deloindom
Kaj od tega bomo izbrali, je odvisno od prostora, ki ga lahko odmerimo kuhanju na prostem, in seveda od naših želja. Pri tem ne smemo pozabiti na estetski vidik, zato je dobro, da to načrtujemo skupaj s celotno zasnovo terase in vrta.

Zelo pomembno je, da se že med načrtovanjem vrta odločimo, ali bomo imeli letno kuhinjo ali zgolj premični žar. Za ureditev letne kuhinje potrebujemo inštalacije, vodovodno in električno napeljavo, za žar pravzaprav nobenih. Že zato je dobro, da vemo, kaj bomo imeli na vrtu. Če se, recimo, za letno kuhinjo odločimo pozneje, ko so drugi deli vrta že urejeni, bomo imeli precej več stroškov in dela, lahko pa se tudi zgodi, da ne bomo dosegli tako dobrega učinka, kot bi ga, če bi jo načrtovali že od začetka. Ker gre za precejšen poseg, saj je treba speljati tudi inštalacije, se lahko zgodi, da zamisel niti ne bo izvedljiva, zato je toliko pomembnejše, da se za to odločimo med načrtovanjem vrta. Pri načrtovanju vnaprej bodo lahko vsi deli vrta bolj funkcionalno in estetsko zasnovani. Za občasno kuhanje ali piknike so dovolj le žar, pomivalno korito s tekočo vodo in manjši pult. Če pa nameravamo kuhinjo v poletnih dneh veliko uporabljati ali z njo celo nadomestiti tisto v hiši, bomo potrebovali skoraj vse, kar sicer uporabljamo v kuhinji. Marsikdo se odloči za vmesno različico letne kuhinje, ki obsega žar, pult in pomivalno korito.

Kaj potrebujemo za ureditev oziroma postavitev vrtnega kamina in kakšen žar izbrati, si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.