Deloindom: Prvič podeljen tudi zeleni svinčnik

Ob zaključku Dneva arhitektov, ki ga je že osmo leto pripravila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), so sinoči v Mariboru podelili nagrade zbornice za najboljše realizacije.

Objavljeno
05. oktober 2012 12.19
A. Z., Deloindom
A. Z., Deloindom

Dan arhitektov je osrednji del programa Tedna arhitekture in prostora, ki poteka od 29. septembra do 7. oktobra po Sloveniji. ZAPS ga letos prireja v sodelovanju z Univerzo v Mariboru oziroma njenim raziskovalnim in umetniškim središčem RAZ:UM ter Hišo arhitekture Maribor, ki sta vrata odprla v sklopu Evropske prestolnice kulture.

Naziv častni član, ki ga podeli upravni odbor ZAPS za organizacijske in strokovne prispevke pri razvoju in uveljavitvi ZAPS in stroke, je prejel prof. Grega Košak. "Med vse številnejšimi, čedalje bolje informiranimi in izobraženimi, mnogokrat tudi v tujini šolanimi slovenskimi arhitekti ostaja Gregor Košak še vedno povsem izjemen pojav. Ne samo kot oblikovalec z najširšim razponom interesov in delovanja - po tej značilnosti je od nas vseh gotovo najbližji pokojnemu prof. Edvardu Ravnikarju -, vsestransko zavzet, družbeno najširše dejaven organizator, vodstveni član različnih društev ter drugih domačih in mednarodnih strokovnih združenj, temveč zlasti kot iskreno osebno prizadet spremljevalec sprememb v prostoru, ki jih kot esejist spremlja do danes. Vedno je med prvimi nasprotniki kakršne koli skrunitve ne samo naravne ali kulturne dediščine, temveč tudi najnovejše kakovostne arhitekture ali novonastalih mestnih prostorov," so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Kdo so dobitniki nagrad Platinasti, Zeleni, Zlati svinčnik, si lahko prebrete na www.deloindom.si.