Deloindom: Skromen dom z velikim nasmehom

Skoraj trinajstletni Blaž in šestnajstletni Simon imata prvič čisto svoji sobi, nasproti čez hodnik pa prvo kopalnico v svojem življenju.

Objavljeno
03. oktober 2013 16.41
Katarina Nemanič, Deloindom
Katarina Nemanič, Deloindom
Tako je, ker sta v njihov dom v Sela pri Sobračah prišli dobrosrčnost in dobrodelnost. Akcijo sta zagnali vzgojiteljici iz vrtca Kekec iz Grosupljega, odzvalo pa se je izjemno veliko posameznikov in podjetij, ki se jih je dotaknila zgodba družine Adamlje. A nismo še končali, pravita Judita Rajnar in Tatjana Vatovec. Postoriti je treba še veliko, predvsem pa okolico urediti tako, da bo mlajši Blaž, ki mu v nekaj letih zaradi vse bolj napredujoče spinalne mišične atrofije grozi invalidski voziček, lahko neovirano prišel v hišo in iz nje.

Družina Adamlje se iz meseca v mesec prebija z minimalnimi prihodki, a zaradi tega nikoli ne tožijo. Mama Vida, ki se ves čas smeji, skomigne z rameni in pravi: »Za sproti imamo.« A ni tako preprosto, večina denarja, in tega ni več kot dobrih 600 evrov, ki jih Vida prinese iz litijske predilnice, kjer je zaposlena, gre za gorivo, drva in po novem še za plačilo interneta, saj sta fanta že tako velika, da šolskih obveznosti brez tega ne moreta več opravljati. »Kaj sem hotela, ne moreta kar naprej pri sosedih viseti,« vdano pravi Vida. Oče Jože, ki je 90-odstotno gluh, je že več kot pet let brezposeln, prej pa je delal težaška dela na žagi in na koncu vozil viličar v litijski Lesni. Zdaj skrbi za zelenjavni vrt, rože in 30 zajcev.

Finančna stiska, v kateri se družina ni znašla, saj izjemno skromno živi več kot 16 let, ni edina težava, s katero se soočajo. Kot da to ni dovolj, imata oba fanta zdravstvene težave.

Celotno zgodbo o družini Adamlje lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si, kjer izveste tudi, kako družini lahko priskočite na pomoč.